Sparkrav kan hämma e-förvaltning

E-DELEGATIONEN2014-02-28

Regeringen räknar hem vinster av e-förvaltning för tidigt, varnar E-delegationen i ett brev till regeringen. När anslagen dras ned minskar intresset för nya satsningar, enligt skrivelsen.

Det är cheferna för 16 av de största statliga myndigheterna samt chefen för e-frågor på Sveriges kommuner och landsting som står bakom brevet till IT-minister Anna-Karin Hatt och berörda departement. Brevskrivarna utgör regeringens E-delegation, som har i uppdrag att verka för en samordnad utveckling av elektroniska tjänster för allmänheten.

Nu ser de problem med finansiering av det fortsatta utvecklingsarbetet. E-delegationens medlemmar står i huvudsak själva för de satsningar som många myndigheter så småningom kan dra nytta av, ”i avsaknad av central finansiering”.

Samtidigt har regeringen i år dragit ned anslagen till flera myndigheter med hänvisning till ”beräknade samordningsvinster i samband med e-förvaltningsprojekt”. Och det pågår enligt E-delegationen en dialog inom Regeringskansliet om att plocka hem ytterligare rationaliseringsvinster.

Men det tar tid innan e-förvaltning minskar kostnaderna, påpekar E-delegationen. Själva införandet är tvärtom ofta förenat med merkostnader och kostnader för att avveckla gamla tjänster. Utvecklingsarbetet sker genom överenskommelser mellan deltagande myndigheter om enskilda utvecklingsprojekt, och om de tänkta kostnadsbesparingarna hämtas hem innan de faktiskt realiseras ”finns en risk för att de myndigheter som i dag bidrar med finansiering skulle upphöra att träffa sådana överenskommelser”, skriver delegationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

E-förvaltning
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA