Annons:
Högskolan
Nyhet
Tyck till!

SSR: »Fel att hasta fram stiftelser«

Regeringen gör fel när den försöker hasta fram stiftelsebildningar bland lärosätena. Det anser man på Akademikerförbundet SSR. ST har uttryckt likartad kritik.

Regeringen har i en promemoria lagt ett förslag till hur fler lärosäten ska kunna gå från att vara myndigheter till att bli stiftelser.

Alltför snabbt och dessutom fel, hävdar företrädare för Akademikerförbundet SSR. Lagen gör det nästan omöjligt att ändra på en stiftelses uppdrag. Stiftelser skapar i sin tur ofta aktiebolag för att driva själva verksamheten.

”Stiftelser ska vara oföränderliga, och aktiebolag ska generera vinst. Båda de motiven är främmande för högre utbildning och forskning vars syfte har en betydligt bredare och mer långsiktig funktion på samhällsnivå”, kommenterar Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, i ett pressmeddelande.

Precis som ST bekymrar man sig på Akademikerförbundet SSR för att dagens statliga ansvarstagande och medborgerliga insyn ska gå förlorad för alltid.

”Allt sådant försvinner om lärosäten övergår i stiftelseform, för att inte tala om lärar- och studentinflytande” kommenterar Ursula Berge.

Hon misstänker att regeringen vill driva igenom sitt förslag innan valet. Därefter går den inte att göra ogjord.

Bli den första att tycka till!