ST borde säga ja till omlokaliseringar

DEBATT: OMLOKALISERING2017-10-11

Varför blir det inga stora rubriker eller rasande fackförbund när verksamhet i norra Sverige koncentreras till Stockholm? Om staten går före när det gäller omlokalisering kanske det privata näringslivet följer efter, skriver ST-medlemmarna Marianne Tyboni och Kersti Bergkvist.

Som medlemmar i ST har vi noterat att förbundets ordförande Britta Lejon har gått ut hårt i media och protesterat mot att statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm.

Vi som kommer från en mindre stad är för en decentralisering och om­lokalisering av statliga myndigheter utanför Stockholms län.

Under de senaste decennierna har statliga myndigheters verksamhet koncentrerats till Stockholms­regionen. Norra Sveriges befolkning har under årtionden flyttat till jobben i södra Sverige, främst då i Stockholm.

Detta faktum har inte gett några stora rubriker eller fått fackförbund att rasa.

I Publikt säger en anställd på Strålsäkerhetsmyndigheten: ”Jag flyttar inte från Solna”. Om någon stackars Lyckselebo utbrister ”Jag flyttar inte från Lycksele” skulle hen genast informeras om att man flyttar dit jobben finns, annars blir man avstängd från a-kassan.

I de stora städerna har de statliga arbetstillfällena inte lika stor betydelse som i de mindre städerna. 80 jobb vid Skatteverket som flyttas till Lycksele kommer att ha en enorm effekt på den lokala arbetsmarknaden.

I Stockholm blev det ett ramaskri när en myndighet skulle omlokaliseras till Rinkeby en dryg mil från Stockholms city. En Kirunabo som efter utbildning måste flytta 120 mil ned till Stockholm för att få ett arbete häpnar.

Farhågor framförs om brist på kompetens och det varnas för katastrof om en myndighet flyttas. Skulle det bli kaos och katastrof exempelvis om ST flyttade sitt huvudkontor till Sundsvall?

Vi tror att många måste höja blicken och inse att det finns en enorm kompetens och potential utanför storstadsregionerna.

Stockholm har en stor arbetsmarknad och ekonomisk överhettning. Där råder brist på bostäder. Detta kan motverkas bland annat genom att statliga arbetstillfällen flyttas ut till mindre orter där hyran är lägre och personalomsättningen mindre.

Det är viktigt att det finns arbetstillfällen för akademiskt utbildade i mindre städer. Det betyder att fler kan bo kvar eller återvända, och arbetsmarknaden breddas och utvecklas.

Om staten går före när det gäller omlokalisering kanske det privata näringslivet följer efter.

Som medlemmar i ST tycker vi att alla åsikter i denna fråga ska komma fram. Vi känner oss inte företrädda av ST och en konsekvens av detta kan bli att vi måste tänka om när det gäller vårt medlemskap i ST.

Hela Sverige ska leva!

Marianne Tyboni

Kersti Bergkvist

ST-medlemmar

STs ordförande Britta Lejon svarar.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Omlokalisering
Inlagt av Dick larsson (ej verifierad) tors, 10/12/2017 - 18:39
Helt rätt !!!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA