ST-krav: Stopp för ensamarbete på tåg

AVTAL2012-02-20

Avtal om meddelarfrihet, stopp för ensamarbete och färre tidsbegränsade anställningar. Det är några krav som ST kommer att ställa i avtalsförhandlingarna för spårtrafiken.

STs yrkanden gäller branschavtal med Almega Tjänsteförbunden, som löper ut 31 mars. Det omfattar anställa i SJ, Green Cargo och annan statlig och privatägd spårtrafik.

ST kräver en likvärdig löneutveckling med den övriga arbetsmarknaden, beräknat till 3,5 procent vid ett ettårigt avtal. Alla medarbetare ska garanteras ett lönelyft på minst 500 kronor i månaden.

En annan fråga som förbundet vill lyfta är hot och våld, som medlemmarna ofta utsätts för på tågen. STs anser att ensamarbete inte ska förekomma ombord.

ST kräver också ett avtal om meddelarfrihet för medarbetare i bolag som drivs eller ägs av det allmänna eller har offentliga uppdrag. Det skulle innebära att de anställda kan påtala brister, exempelvis i säkerheten, utan att riskera repressalier.

Några andra yrkanden:

  • Minskade möjligheterna att stapla olika former av tidsbegränsade anställningsformer på varandra.
  • En undersökning av schemaläggning och tillämpningen av arbetstidsreglerna.
  • Förlängd ersättning vid föräldraledighet.
  • Restid ska räknas som arbetstid.
  • En gemensamt utarbetad modell för hur de lokala parterna ska arbeta i löneprocessens olika steg, och större inflytande för den enskilde.
  • Ett lönestatistikavtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA