ST kräver mer resurser till frivården

KRIMINALVÅRDEN2016-03-24

Det är lovvärt att ge frivården nya redskap för att arbeta med klienternas attityder och värderingar. Men det rimmar illa med de besparingar som pågår, skriver ST inom Kriminalvården.

Ambitionerna att ge frivården utökade arbetsuppgifter rimmar illa med de besparingar och nedskärningar som nu sker inom frivården. Ska det bli realism i ambitionerna så krävs det också mer pengar, skriver Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården, i en debattartikel i Dagens Nyheter. Artikeln är ett svar på generaldirektör Nils Öbergs artikel om problemen med korta fängelsestraff. Han anser att det bör vara färre korta fängelsestraff och att man i stället ska använda frivården mer:

”Att landets frivårdsanställda ges nya redskap för att arbeta med klienternas attityder och värderingar kring kriminalitet är lovvärt. Det är också centralt, som Nils Öberg skriver, att externa aktörer som tingsrätter informeras och utbildas av Kriminalvården”, skriver Per Sunneborn.

Han tycker att det är bra att Kriminalvården uppmärksammar kortare fängelsestraff och påföljder som verkställs i frihet. Men, det nya arbetssättet kommer att kräva ökade resurser, utökad kompetens och mer tid. Därför är det oerhört viktigt att medarbetare på frivården får de administrativa stöd som de länge har efterfrågat, skriver Per Sunneborn:

”På våra frivårdskontor bör fokus ligga på möten och samtal med de klienter som har dömts till påföljder som verkställs i frihet”, skriver Per Sunneborn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA