Annons:
ARBETSRÄTT
Nyhet
AVKarin ThorsellTyck till!

ST-kritik mot läckt förslag om strejkrätt

Ett fackförbund som har kollektivavtal med en arbetsgivare kan få möjlighet att hindra ett annat förbund från att vidta stridsåtgärder. Det kommer utredningen om konflikträtt att föreslå, uppger en källa till Ekot. STs förbundsordförande Britta Lejon reagerar starkt på uppgifterna, men hoppas att utredningen i slutänden kommer med mer genomtänkta förslag.

I Göteborgs hamn pågår en långvarig konflikt mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren, trots att arbetsgivaren har kollektivavtal med Transport. Det här har fått regeringen att tillsätta en utredning om strejkrätten.

Nu uppger en källa till Sveriges Radio Ekot att utredningen kommer att lägga förslag om att ett fackförbund, med några undantag, inte ska kunna ta till stridsåtgärder om arbetsgivaren redan är bunden av kollektivavtal med en annan part.

Om syftet med konflikten är att det konkurrerande facket ska få till ett kollektivavtal ska strejkrätten finnas kvar, men flera villkor måste vara uppfyllda. Till exempel måste det fack som redan har avtal godkänna det konkurrerande fackets konflikt.

– Vi måste avvakta lite vad det blir för förslag, men utredaren har ett uppdrag och blir förslagen i närheten av det här, att man ska ge ok till andras konflikter, så är det helt väsensfrämmande från hur vi har det i dag och skulle skapa oerhörda problem med att driva facklig verksamhet. Då får vi samfällt mobilisera från den fackliga rörelsen, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.

Hon konstaterar att vi har en fredlig arbetsmarknad i Sverige och att undantag från det, som i Göteborgs hamn, inte motiverar att genomföra den här typen av förändringar.

– Det är inte hållbart. Det skapar mer problem än det löser.

Britta Lejon lyfter också fram att ST ofta är ett av flera fack hos samma arbetsgivare.

– Och det går att lösa i god ordning. Det gör vi varje år. Att omintetgöra det har vi inte något behov av och det vill jag starkt avråda, säger hon.

Senast 31 maj ska utredaren Tommy Larsson överlämna sitt förslag till regeringen.

Bli den första att tycka till!