ST-medlem fick sänkt återkrav

ARBETSSKADEFÖRSÄKRINGEN2014-01-14

En studievägledare med en äldre arbetsskada slipper betala tillbaka det mesta av ett stort återbetalningskrav från Försäkringskassan. Kvinnan har handlat i god tro, anser Kammarrätten.

Kvinnan som är ST-medlem fick på 1980-talet hudeksem i sitt arbete som vårdbiträde. Arbetsskadan godkändes av Försäkringskassan och kvinnan började få arbetsskadelivränta som kompensation för att hon inte kunde fortsätta arbeta som vårdbiträde.

Senare vidareutbildade kvinnan sig till studievägledare.

– Hon fick ganska sedvanliga löneökningar i sitt nya arbete, säger förbundsjurist Magnus Eriksson på LO-TCO Rättsskydd.

När Försäkringskassan insåg att kvinnan tjänade mer än hon skulle gjort om hon hade fortsatt att arbeta som vårdbiträde, återkrävde myndigheten delar av arbetsskadelivräntan. Tanken med livräntan är att den ska göra en arbetsskadad ekonomiskt skadeslös, men inte mer än så. Försäkringskassan ansåg att kvinnan borde återbetala livränta från 2003 och framåt.

ST beslutade att låta LO-TCO Rättsskydd ta strid för kvinnan.

– Vi hävdade att hon hade agerat i god tro, att hon omöjligt hade kunnat hålla reda på hur lönerna för vårdbiträden hade utvecklats sedan hon hade lämnat yrket. Hon hade inte själv kunnat beräkna hur stor inkomstklyftan var, säger Magnus Eriksson.

Kammarrätten i Jönköping anser att de inkomster kvinnan har haft i sitt nya arbete som studievägledare inte skilde sig så mycket från vårdbiträdelönen att hon borde ha förstått att hon inte haft rätt till livräntan. Först 2010 fick kvinnan en så pass förbättrad lön att hon då borde insett att hon inte längre hade rätt till arbetsskadelivränta.

Därmed slipper kvinnan återkravet för 2003 och sju år framåt, omkring 150 000 kronor. Däremot bestämmer Kammarrätten att Försäkringskassan ska räkna ut hur mycket som ska återkrävas efter 2010.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA