ST: Nya pensionsavtalet ofullständigt

TJÄNSTEPENSIONER2015-11-11

Avtalet om statens tjänstepensioner, som presenterats i dag, börjar gälla fullt ut först 1 juli. Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår, har inte skrivit på och återupptar nu förhandlingarna med Arbetsgivarverket. ”Avtalet är ofullständigt”, säger STs ordförande Britta Lejon.

I dag, onsdag, offentliggjordes innehållet i pensionsavtalet PA 16. I juni kom Arbetsgivarverket överens med Saco-S och Seko om principerna i det nya pensionsavtalet för anställda på de statliga myndigheterna, men därefter har arbetet med detaljerna i avtalet fortsatt.

Arbetsgivarverket, Saco-S och Seko håller fast vid att avtalet börjar gälla 1 januari 2016. Samtidigt skriver de att alla bestämmelser i det nya avtalet inte kommer att kunna träda ikraft det datumet, utan först 1 juli. Parterna har enats om övergångsbestämmelser för hur premier ska betalas tills dess.

På ST tolkar man det som att det faktiska ikraftträdandet är framflyttat ett halvår.

– Vi är inte förvånade. Man kan konstatera att avtalet fortfarande är ofullständigt, säger STs ordförande Britta Lejon.

Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, där ST ingår, har lämnat in en förhandlingsframställan till Arbetsgivarverket och parterna ska nu träffas på nytt.

– Den 18 november återupptar vi förhandlingarna. Då framför vi våra yrkanden, säger Britta Lejon.

OFR lämnade förhandlingarna i juni och förklarade i ett pressmeddelande att förhandlingarna kunde återupptas när Arbetsgivarverkets förhandlare fått mandat att förhandla klart. Det blev dock inga fortsatta förhandlingar. I stället sade Arbetsgivarverket i september upp det nuvarande pensionsavtalet, PA 03, och förklarade att även STs och de andra OFR-förbundens medlemmar kommer att omfattas av det nya avtalet.

Britta Lejon säger till Publikt att den färdiga versionen av PA 16 som nu presenterats inte innehåller några förbättringar i förhållande till det förslag som låg på bordet när OFR lämnade förhandlingarna.

– Vi kan konstatera att det som vi tyckte var bra finns kvar.

Hon säger att det finns ”en hel del vinster” i förhållande till PA 03.

– Men de stora förlorarna är de unga som planerar att bli föräldrar. I synnerhet kvinnorna som vi vet tar ut merparten av föräldradagarna.

Det finns åtskilliga andra frågor som Britta Lejon vill diskutera vidare med Arbetsgivarverket:

– Det hållbara arbetslivet, hur man ska orka arbeta längre. Att sjuka och föräldralediga missgynnas. Dessutom flygledarnas pensionsålder som riskerar att höjas från 60 år till 65.

Men hon bedömer att OFRs möjligheter att nå framgång minskade när Seko och Saco-S förklarade sig nöjda.

– Det måste vi inse. Men vi har fortfarande en skyldighet gentemot medlemmarna att ställa våra frågor och få svar på dem. Det här är ett avtal som ska gälla för lång tid framöver, säger Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA