ST: Positiva besked från regeringen

REGERINGSFÖRKLARINGEN2014-10-03

”Vi kan bocka av flera viktiga frågor som ST har drivit.” STs ordförande Britta Lejon är i huvudsak positiv till statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring. Men det är fortfarande osäkert hur mycket av politiken som kommer att realiseras, säger hon.

Britta Lejon är glad över Stefan Löfvens löften att skärpa reglerna för visstidsanställningar, höja taket i a-kassan och satsa på arbetslivsforskningen. Hon är också nöjd med satsningarna på arbetsmarknaden.

– Det är väldigt bra att man lägger ned fas 3 och ger unga en 90-dagarsgaranti för jobb eller utbildning.

Stefan Löfven deklarerade att Arbetsförmedlingen ska göras om i grunden. Han lämnade inga detaljer, men Socialdemokraterna har tidigare sagt att detaljstyrningen ska minska och arbetsförmedlarna få ett större mandat. Det är uppfattningar som ST stöder.

– Nu blir det viktigt för oss att vara med och påverka, säger Britta Lejon. Det ser ut att bli ett skifte i den riktning vi efterlyst, man uppgraderar professionens betydelse.

ST har även agerat i frågor om infrastruktur, och Britta Lejon ser positivt på ambitionen att satsa på järnvägen och att föra över hela ansvaret för järnvägsunderhåll på staten.

När det gäller den statliga förvaltningspolitiken sade Stefan Löfven att den ska prioriteras upp. Han har i en intervju i Publikt deklarerat att förvaltningsfrågorna ska föras över från socialdepartementet till det mer centrala finansdepartementet. Enligt regeringsdeklarationen behöver professionerna i den offentliga sektorn stärkas: ”Nya styrmodellen som skapar större frihet för medarbetarna i offentlig sektor ska utvecklas.”

Ansvarig för förvaltningsfrågorna blir troligen 35-årige Ardalan Shekarabi, S, tidigare förbundsordförande för SSU.

Ardalan Shekarabi är utbildad jurist och kunnig i frågor om offentlig upphandling, vilket Britta Lejon tycker är bra. Av regeringsdeklarationen framgår att regeringen vill ändra upphandlingsreglerna för att myndigheterna ska ställa sociala och miljömässiga krav på leverantörerna.

Britta Lejon säger att hon hade önskat en tydligare programförklaring om vad uppgraderingen av förvaltningspolitiken innebär.

– Socialdemokraterna har sagt att de vill skära i myndigheternas anslag. Nu kommer flera statliga satsningar och nya myndigheter, och det är svårt att se hur de ska få ihop budgeten. Jag ser en risk för större nedskärningar.

Ett löfte från den nya regeringen är att offentlighetsprincipen och meddelarfriheten ska omfatta all verksamhet som finansieras med skattemedel. Det tolkar Britta Lejon som att även statliga bolag ska omfattas.

Den stora frågan nu är i vilken mån förslagen blir verklighet i det osäkra parlamentariska läget, säger hon.

– Det återstår att se hur långlivad regeringen blir. Jag tror att de klarar den första budgeten, men på längre sikt krävs ett större regeringsunderlag.

Övrigt i regeringsdeklarationen

·         Lönekartläggningar ska göras varje år, i stället för som nu vart tredje. Heltidtjänster ska vara norm.

·         Departement och myndigheter ska förbättra sitt arbete med jämställdhetsintegrering. Ett arbete för genusanalys av budgetpropositionen ska genomföras.

·         En tredje pappamånad införs.

·         Fler utbildningsplatser i högskolan.

·         Bättre villkor för unga forskare.

·         Ett miljömålsråd inrättas.

·         Ett nationellt centrum för validering av invandrades kompetenser inrättas.

·         Integrationsministerposten avskaffas.

·         Polisutbildningen görs om till högskoleutbildning.

·         Ett innovationsråd inrättas.

·         Fri entré på statliga museer återinförs.

·         Regeringen ska verka för en ändring av EUs fördrag så att den fria rörligheten inte kan kringgå nationella lagar och kollektivavtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Med facit i hand (ej verifierad) fre, 10/03/2014 - 15:54
Börja med att ta tillbaka Tjänstemannaansvaret igen. Bra att ha om Arbetsförmedlingen ska vara kvar....

"Tjänstemannaansvar innebär att en tjänsteman i offentlig förvaltning har ansvar för beslut, och därmed kan bli föremål för disciplinåtgärder eller avsked vid förseelser."

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA