ST tror inte på snabbt pensionsavtal

TJÄNSTEPENSION2015-06-05

Många oklarheter återstår att lösa innan ett nytt pensionsavtal inom staten är på plats, enligt STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar. Men Arbetsgivarverket skriver på sin hemsida att förhandlingarna är i slutskedet.

De reella förhandlingarna om ett nytt pensionsavtal för anställda i staten inleddes i början av maj, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

– Arbetsgivarverket har knappt rört sig från sin ursprungliga position och många frågor återstår.Det gäller till exempel avgifterna, vad som är pensionsgrundande lön eller om det ska finnas ett delpensionsavtal.

Inte heller finns någon gemensam syn på hur man ska ta hand om ett hållbart arbetsliv så att människor kan jobba längre, förklarar Åsa Erba-Stenhammar.

Men på sin hemsida skriver Arbetsgivarverket att förhandlingarna nu är i ett viktigt slutskede och att målet är att de ska bli klara före sommaren.

– Vi verkar göra helt olika bedömningar av frågornas komplexitet. För parterna inom kommunen tog det nästan tio år innan de kom överens om ett nytt pensionsavtal.

Det är Arbetsgivarverket som vill ha ett nytt pensionsavtal, vilket facken accepterade i förra avtalsrörelsen. Det nya avtalet ska likna avtalen inom kommunerna och på den privata arbetsmarknaden och enbart vara avgiftsbestämt. I nuvarande avtal, PA03, är vissa delar förmånsbestämda, vilket innebär att arbetstagarna är garanterade vissa belopp – oavsett avkastningen hos pensionsförvaltaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA