ST varnar för fler korttidsjobb på museer

KULTUR2016-02-02

Det behövs fler tillsvidareanställningar i statens kulturinstitutioner, anser ST-medlemmar i kultursektorn enligt en enkät. Förbundets ordförande Britta Lejon varnar för att reformen med fri entré på statliga museer kan leda till ännu fler korttidsjobb.

Det är känt att staten har fler tidsbegränsade anställningar än andra sektorer och att högskolevärlden har flest. Men även på kulturens område är visstidsanställningar vanligt förekommande. En enkät som ST har gjort bland medlemmar på kulturinstitutioner visar att flertalet, 53 procent, har erfarenheter av tidsbegränsade jobb i branschen.

Omkring var fjärde medlem har haft tillfälliga jobb i minst tre år. I ett fritextsvar skriver en medlem att man ”anställer personal på tidsbegränsade projekt och märker man att behovet finns kvar får personen i bästa fall en ny projektanställning”.

Nästan alla som svarat på enkäten – svarsfrekvensen var 44 procent – anser att det behövs fler tillsvidareanställningar i kultursektorn.

ST presenterade rapporten samtidigt som fri entré infördes på statliga museer. Enligt förbundet är det positivt att museerna blir tillgängliga för fler. Samtidigt anser ST att det finns en risk att ett ökat personalbehov täcks av fler tillfälliga tjänster:

”När staten nu satsar på fri entré på museer anser vi i ST att de också ska satsa på att våra medlemmar får fasta anställningar. Staten bör intressera sig mer för att skapa kontinuitet i verksamheten och behålla den kunskap man bygger inom organisationen”, skriver ST-ordföranden Britta Lejon i ett pressmeddelande.

Konkret kräver ST att regeringen ser över hur den statliga kultursektorn styrs och genomför lagändringar som stoppar staplingar av visstidsanställningar. ST vill också att regeringen tar bort anställningsförordningen, som ger statliga arbetsgivare särskilt stora möjligheter att använda tidsbegränsade anställningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA