ST vill se långsiktiga lösningar

ST2015-11-25

I sitt inledningstal på STs ordförandekonferens talade förbundets ordförande Britta Lejon om vikten av ledarskap, både fackligt och politiskt, i skuggan av terrorattacker och flyktingströmmen till Europa.

– Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. De vägval som politiken och de fackliga organisationerna gör i dag är viktigare än någonsin.

Det sade STs ordförande Britta Lejon till det 70-tal förtroendevalda som i dag, onsdag, samlats till en tvådagars ordförandekonferens på konferensanläggningen Bergendal norr om Stockholm.

– ST ska stå upp för dem som söker asyl och behöver en fristad, men självklart ska det ske på ett rättssäkert och värdigt sätt, sade Britta Lejon.

Hon konstaterade att ST organiserar anställda på flera av de myndigheter som ansvarar för att flyktingmottagningen ska fungera: Migrationsverket, Polisen, MSB och Arbetsförmedlingen.

Men arbetssituationen på framför allt Migrationsverket är pressad, sade Britta Lejon:

– Anställda får varken den dygns- eller den veckovila de har rätt till. Flera känner också oro och rädsla på jobbet.

Britta Lejon berättade att ST framfört behovet av samordnade insatser till regeringen. Hon anser att de insatser som nu görs kommer sent och inte är tillräckligt omfattande:

– Det räcker inte att ge 10 miljarder extra till kommunerna, det behövs en kriskommission som kan samordna insatserna från stat, kommun och ideella organisationer.

Britta Lejon efterfrågade långsiktiga åtgärder och förklarade att ST vill påverka och vara en aktör att räkna med.                          

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA