ST vill se större jobbsatsning

VÅRBUDGETEN2013-04-15

Arbetslösheten fortsätter att stiga i år och nästa år, bedömer regeringen i sin vårproposition. Tre miljarder kronor satsas på utbildning och infrastruktur. ”Det är obegripligt att regeringen inte gör mer”, kommenterar STs ordförande Britta Lejon.

Arbetslösheten kommer att öka till 8,3 procent i år och 8,4 procent nästa år, tror regeringen. De offentliga finanserna kommer också att visa underskott dessa år, något som finansminister Anders Borg försvarade på presskonferensen om vårbudgeten.

– Vi ska ha ett underskott under svaga år.

Både nu och i höstbudgeten för nästa år vill regeringen satsa på att ”tillföra energi och tillväxtkraft”. I vårbudgeten föreslås 7 000 nya platser i yrkesvux, 8 000 nya platser i arbetsmarknadsutbildning och praktik och 1 400 högskoleplatser för ingenjörer och sjuksköterskor. Drift och underhåll av järnvägar får ett tillskott på 700 miljoner kronor i år genom omfördelning av pengar.

Mycket talar för en expansiv budget för 2014, sa Anders Borg. En viktig del kan vara slopade arbetsgivaravgifter för unga som deltar i yrkesintroduktion – en reform som dock måste godkännas av EU. Regeringen lockar med utsikter till sänkt a-kasseavgift om fler branscher skriver avtal om yrkesintroduktion.

Dessutom ska pensionärerna få sin utlovade skattesänkning. Däremot ville Anders Borg inte utlova nya jobbskatteavdrag

– Men har vi pengar finns det mycket som talar för det.

STs ordförande Britta Lejon anser att satsningarna mot arbetslösheten är obegripligt små.

– Det är en bråkdel av vad som skulle behövas.

Hon är också kritisk till att Arbetsförmedlingen inte tillförs resurser för de nya arbetsmarknadsåtgärderna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA