Annons:
EU
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Starkt EU-stöd för kritik mot Polen

EUs ministerråd har ställt sig bakom EU-kommissionens krav att Polen ska följa reglerna om rättsstatens principer. Kommissionen har kritiserat Polen för att underminera rättsväsendets oberoende.

Ett möte med EUs utrikesministrar har diskuterat konflikten mellan EU-kommissionen och den polska regeringen, rapporterar Europaportalen. EU-kommissionären Frans Timmermans leder kommissionens granskning av Polen och har utfärdat en rad rekommendationer till landet. Men den polska regeringen ser frågan som avklarad och dialogen har avstannat, skriver Europaportalen.

Efter ministerrådets möte deklarerade flera av ministrarna att stämningen varit intensiv, men konstruktiv. Enligt Nederländernas utrikesminister Bert Koenders uttalade sig 17-18 medlemsländer till förmån för kommissionens agerande.

”Äntligen förs debatten, och tabut att inte diskutera sådana saker i ministerrådet är brutet”, sade Bert Koenders efter mötet. Han tillade att han förstår att frågan är känslig i Polen.

Också den svenska EU-ministern Ann Linde, S, sade efter mötet att det funnits ett starkt stöd för EU-kommissionens tryck mot Polen:

”Det var närmast bedövande enighet med några få undantag om synen att stödja kommissionens rekommendationer, fortsätta dialogen och återkomma till rådet. Med det stödet i ryggen tror jag kommissionen kan agera betydligt starkare”, sade Ann Linde efter mötet, enligt Europaportalen.

Den polske EU-ministern Konrad Szymański tonade ned motsättningarna och hävdade att det bara handlar om åsiktsskillnader och olika tolkningar:

”Det är inte en debatt om värderingar. Vi delar uppfattningen att rättsstatlighet är en europeisk värdegrund. Det är en konflikt om hur denna värdegrund ska tolkas.”

Bli den första att tycka till!