Annons:
Migrationsverket
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Staten har miljardskulder till kommunerna

Migrationsverket är skyldig landets kommuner ungefär 9,3 miljarder kronor i ersättningar för insatser för asylsökande. Myndigheten har släpat efter med betalningarna i flera år, uppger SVT.

Statens skulder till kommunerna uppgår till cirka tio miljarder kronor för asylmottagandet, framför allt för insatser för ensamkommande barn och unga. Brister i Migrationsverkets organisation gör att handläggningen drar ut på tiden, vilket lett till problem för många kommuner, enligt SVT. Också Riksrevisionen är kritisk till de sena utbetalningarna och konstaterar att den långa handläggningstiden försämrar kommunernas likviditet.

Redan i september i fjol slog Sveriges kommuner och landsting, SKL larm. Då var skulderna till kommunerna lika stora som nu, tio miljarder kronor. I sitt regleringsbrev till myndigheten sade regeringen då att Migrationsverket måste bli väsentligt snabbare på att handlägga kommunernas återkrav.

Men situationen är fortfarande likadan. Handläggningstiden för en ny ansökan ligger ofta omkring tio månader, men det finns ansökningar från 2015 som fortfarande betalats, uppger SVT.

”Vi gör vad vi kan. Vi jobbar övertid. Vi har en oerhört restriktiv inställning till semester i december, för att komma fram till årsskiftet och handlägga så mycket som möjligt”, säger enhetschefen Åke Svedmert vid Migrationsverket till SVT.

Han anser att myndigheten saknade beredskap för den oerhörda mängd ansökningar som kommit in sedan 2015, exempelvis saknas ett digitalt system för att hantera kommunernas ansökningar om återbetalning av sina utgifter. I stället har Migrationsverket skickat skriftligt material mellan de nio orter där handläggningen äger rum.

”Det har ju fördröjt och komplicerat handläggningen, det har varit mycket svårare med volymförändringar. När vi tagit in nya orter måste man fysiskt skicka ansökningar mellan orterna och så vidare”, säger Åke Svedmert till SVT.

Bli den första att tycka till!