Staten kan behöva rekrytera 28 000 årligen

ARBETSMARKNAD2016-12-09

ST räknar med att staten kan behöva rekrytera 142 000 personer från i år till och med år 2020. Bland de grupper som kommer att vara mest efterfrågade finns civilingenjörer, tekniker med specialistkompetens och IT-specialister. Rekryteringsbehovet beror främst på pensionsavgångar och att anställda söker andra jobb, konstaterar ST.

Staten kan behöva rekrytera drygt 28 000 personer årligen. Det visar bland annat en enkätundersökning ST låtit göra till 220 rekryteringsansvariga på statliga myndigheter, lärosäten och statliga affärsbolag.

Man kommer främst behöva anställa civilingenjörer, tekniker med specialistkompetens, civilekonomer med inriktning mot nationalekonomi, IT-specialister, IT-tekniker, jurister med inriktning mot förvaltningsrätt eller EU-rätt, miljövetare eller naturvetare, kvalificerade statsvetare eller handläggare och socionomer. Efterfrågan på administratörer och vaktmästare minskar.

Två av tre arbetsgivare vill ha medarbetare med högskoleutbildning och en av tio efter­frågar forskarutbildning. En av fem söker medarbetare med gymnasieutbildning.

Dessutom anger de rekryteringsansvariga att de efterfrågar tidigare erfarenhet från statligt eller offentligt arbete, erfarenhet från utredningsarbete och projektledning och stor kännedom om myndighetsutövning. Bland de personliga egenskaperna framhålls exempelvis samarbetsförmåga och analytisk förmåga.

Unga vuxna på väg in på arbetsmarknaden har låg kännedom om staten, enligt STs undersökning. En av tre anger att de är intresserade av att jobba inom staten. De framhåller att intressanta arbetsuppgifter och hög lön eller löneförmåner är viktiga.

Lönen är därför ett av statens viktigaste förbättringsområden, konstaterar ST, som också vill ha mentorprogram, obligatorisk statstjänstemannautbildning och att regeringen gör riskbedömningar inför stora förändringar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA