Staten lockar fler högskolestudenter

HÖGSKOLAN2015-01-23

Var fjärde student på högskolan siktar på att skaffa sig en karriär i staten. Det framgår av en färsk undersökning från Arbetsgivarverket. Intresset för staten har ökat kraftigt sedan år 2008.

I genomsnitt var fjärde högskolestudent inom utbildningsinriktningarna juridik, samhällsvetenskap, IT, ekonomi och teknik vill i framtiden i första hand arbeta statligt. Det visar en undersökning från Arbetsgivarverket, där 1 100 högskolestudenter tillfrågats om framtida karriärval och sin syn på staten som arbetsgivare.

Av de tillfrågade studenterna vill två av tre i första hand arbeta privat, medan var tredje siktar på offentlig sektor. 25 procent anger att de i första hand vill arbeta med staten som arbetsgivare. När Arbetsgivarverket genomförde motsvarande undersökning år 2008 och var intresset för att i första hand arbeta statligt bara 18 procent.

”Det är väldigt glädjande att statlig sektor stärker sina positioner som arbetsgivare hos blivande akademiker. För statens framtida kompetensförsörjning är detta en väldigt viktig grupp för oss”, säger Arbetsgivarverkets chef Ulf Bengtsson i ett pressmeddelande.

De viktigaste faktorerna för val av framtida arbetsgivare är enligt undersökningen

·       stimulerande arbetsuppgifter

·       hög lön

·       god stämning och trevliga arbetskamrater

·       goda karriärmöjligheter

·       balans mellan arbete och fritid.

Statliga arbeten anses i högre grad än arbeten i privat sektor kunna erbjuda god stämning och balans mellan arbete och fritid. Privat sektor förväntas i högre grad erbjuda stimulerande arbetsuppgifter, hög lön och karriärmöjligheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA