Staten lockar inte unga akademiker

ST-UNDERSÖKNING2008-04-22

Studenter uppfattar inte statliga arbeten som särskilt lockande, visar en enkät som ST gjort. Och bland högskoleutbildade som nyligen anställts på myndigheterna vill nästan hälften byta till en annan sektor.

Staten måste förbättra både arbetsvillkor och image om man ska kunna rekrytera unga akademiker. Det är den slutsats ST drar av en enkät bland 1 000 högskolestuderande och 1 000 unga statsanställda akademiker.

Studenter och anställda svarade samstämmigt att det viktigaste i arbetslivet är intressanta arbetsuppgifter, bra arbetskamrater, personlig utveckling och balans mellan arbete och privatliv.

Tror mer på privata företag

Men när det gäller de tre första faktorerna är det få studenter som tror att man hittar dem i staten. Bara 17 procent tror att staten erbjuder intressanta arbetsuppgifter. Och endast 4 procent av studenterna associerar statlig anställning med hög lön, som de placerar som nummer fem i prioritetsordningen.

Studenterna bedömde att jobb i ett privat företag kan ge mer av personlig utveckling och intressanta arbetsuppgifter, och skillnaden var ännu tydligare i fråga om lön och löneförmåner.

De redan anställda recenserar jobben mer positivt. Men så många som var tredje anser att staten inte lever upp till förväntningarna de hade när de anställdes. Den vanligaste kritiken gäller dålig lön, därefter kommer dåliga karriärmöjligheter och otrygghet.

Bland dem som tycker att förväntningarna uppfyllts framhåller många att arbetet kommer till nytta i samhället.

Omorganisationer ger minus

Över hälften av de anställda hade varit med om omorganisationer under det senaste året – staten har under många år toppat ligan i antalet omorganisationer. Av dem ansåg 30 procent att händelsen givit dem en mer negativ bild av staten som arbetsgivare.

– Det är en liten väckarklocka att så många är negativa. Omorganisationer måste vara mycket väl motiverade och genomtänkta, sa Dan Ericsson, statssekreterare på finansdepartementet, vid en debatt som ST anordnade med anledning av rapporten.

Gruppen anställda svarade också på frågan vilken slags arbetsgivare de skulle välja om de bytte jobb. Bara tre procent sa att de absolut skulle arbeta inom staten. Nära hälften, 47 procent, sa att de absolut eller troligen skulle välja något annat.

– Det finns anledning att vara orolig inför generationsväxlingen de närmaste åren, säger STs utredare Roger Syrén. Staten måste rekrytera 60 000 personer. När nästan hälften av de unga anställda akademikerna vill söka sig någon annanstans har man problem.

STs förbundsordförande Annette Carnhede kritiserar den borgerliga alliansens förslag om a-kassan och regeringen för hanteringen av omlokaliseringen av statliga myndigheter.<BR>Foto: Sören Fröberg
Bild: Sören Fröberg
STs förbundsordförande Annette Carnhede kritiserar den borgerliga alliansens förslag om a-kassan och regeringen för hanteringen av omlokaliseringen av statliga myndigheter.<BR>Foto: Sören Fröberg

STs förslag

Så här vill ST göra statliga arbetsplatser mer attraktiva:

 

  • Utvecklingskontrakt till alla anställda för att stärka rätten till utveckling i jobbet.
  • Öppna och synliga karriärvägar. Alla ska känna till framtidsmöjligheterna och när nya tillsättningar är aktuella.
  • Konkurrenskraftiga löner. Bland akademiker under 35 år har, enligt ST, privatanställda 2 200 kronor högre månadslön än statsanställda. Tittar man på alla åldrar är skillnaden 7 200 kronor.
  • Vinster av effektiviseringar ska återinvesteras i löneutrymme.
  • Introduktionsprogram, tester och auktorisering av statstjänstemän ger kvalitetssäkring och yrkesstolthet.
  • Stärk varumärket och anpassa rekryteringsarbetet till unga välutbildades förväntningar på arbetslivet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA