Staten ska ut från storstäderna

STATSBUDGETEN2015-09-21

Regeringen tänker ge Statens servicecenter i uppdrag att leta efter myndighetsfunktioner som kan utlokaliseras från storstäderna. I budgetpropositionen sägs också att myndigheterna själva bör fundera över om delar av verksamheten kan flyttas.

Regeringen har, alltsedan debatten om de omfattande kontorsnedläggningar som Skatteverket planerade, markerat att staten ska ha en närvaro i hela landet. Statskontoret har fått i uppdrag att utreda hur myndigheterna fattar beslut om sin lokalisering. I budgetpropositionen säger regeringen att Statskontorets rapport får utvisa om det behövs en tydligare politisk styrning av lokaliseringsbesluten.

Regeringen upprepar också att nya myndigheter i första hand ska placeras utanför Stockholms län.

Nu har regeringen även dragit slutsatsen att vissa myndighetsfunktioner bör utlokaliseras från storstadsområdena. Statens servicecenter, SSC, ska få i uppdrag att undersöka vilka, och får tre miljoner kronor extra per år under 2016 och 2017 för utredningsarbetet.

Thomas Pålsson, generaldirektör för SSC, säger att ett ”solklart” område vore ekonomiadministration. SSC sköter i dag löneadministration för ett stort antal myndigheter, men betydligt färre anlitar SSC för ekonomiadministration, exempelvis hantering av fakturor.

– Om man samordnar fakturahantering kan man få en helt annan produktivitet, säger Thomas Pålsson. Man utnyttjar oss inte i den grad man skulle kunna göra.

Thomas Pålsson tror att det finns flera områden där staten skulle vinna på att ha en gemensam infrastruktur. Som exempel nämner han tjänstebilar och serverhallar.

– Staten har en jättelik bilpark och många serverhallar, konstaterar han. Men vi måste göra en noggrann granskning innan vi kommer med förslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA