Staten vältrar kostnader på kommunerna

SOCIALFÖRSÄKRING2017-10-18

Försäkringskassans nya rutiner för bedömning av personlig assistans vältrar över miljardkostnader på kommunerna. Nu protesterar Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Ett växande antal funktionshindrade blir av med sin personliga assistans och tvingas i stället begära hjälp från kommunen, uppger SVT. Försäkringskassans hårdare inställning till vem som ska beviljas personlig assistans beror på vägledande domar från Högsta förvaltningsdomstolen. De har inneburit att till exempel matning med sond eller stöd för andning inte längre räknas som sådana grundläggande behov som berättigar till personlig assistans.

Under första halvåret i år har 379 personer fått sin personliga assistans indragen, och regeringen räknar med att totalt 540 personer kommer att bli av med Försäkringskassans stöd under 2017, uppger SVT.

SKL har tagit fram en ekonomisk analys av hur kommunerna drabbas när staten vältrar över kostnader till landsting och kommuner. SKL räknar med att de ökade kostnaderna för personlig assistans i år och nästa år blir 1,5 miljarder kronor. Enligt SKL slår kostnaderna slumpmässigt mot de kommuner som har många personer med funktionshinder:

”Vi vet kommuner där man får flytta resurser från andra delar av samhället till socialförvaltningen eftersom kostnaderna ökar så mycket för det här”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA