Statlig verksamhet saknar kollektivavtal

ARBETSRÄTT2016-08-19

Det halvstatliga bolaget Visit Sweden saknar kollektivavtal för sina 27 anställda. Och Medlingsinstitutet anlitar en leverantör utan kollektivavtal för sitt pressrum på webben.

Tidningen Arbetet avslöjar att Visit Sweden, som ägs till lika delar av staten och turistbranschen, saknar kollektivavtal för sina 27 anställda i Sverige. Övriga av statens 49 hel- eller delägda bolag har kollektivavtal för sina anställda, enligt tidningens genomgång.

”Vi har inget kollektivavtal med våra anställda i Sverige, men vi är öppna för att teckna ett om medarbetarna vill det. Vid löneförhandlingar följer vi samma nivå som centrala avtal”, skriver Visit Swedens vd Thomas Brühl i ett skriftligt svar till Arbetet.

Tidningens granskning visar också att statliga Medlingsinstitutet anlitar leverantören Mynewsdesk för sitt pressrum på webben. Mynewsdesk saknar kollektivavtal för sina anställda. Till Medlingsinstitutets huvuduppgifter hör att medla i tvister mellan arbetsmarknadens parter, bland annat i tvister om kollektivavtal:

”När vi gjorde upphandlingen för vårt pressrum gick vi efter lägsta pris, som man ska göra om man är en statlig myndighet. Man kan inte ställa som formellt krav i en upphandling att leverantören ska ha kollektivavtal”, säger informationsansvarige Bo Andersson till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA