Statligt bolag döms betala böter

UPPHANDLING2015-04-08

Konkurrensverket har återigen vunnit en delseger mot statliga fastighetsbolaget Akademiska hus. Enligt en dom i förvaltningsrätten är bolaget skyldigt att följa lagen om offentlig upphandling, LOU.

I den aktuella domen har förvaltningsrätten i Göteborg prövat sex olika avtal om köp av tjänster och byggentreprenader som Akademiska Hus träffade med leverantörer år 2013. Sammanlagt var avtalen värda mer än 13 miljoner kronor. Inget av dem hade föregåtts av offentlig upphandling enligt LOU.

Konkurrensverket har krävt att Akademiska Hus ska betala böter/upphandlingsskadeavgift med 975 000 kronor för de sex ärendena. Förvaltningsrätten ställer sig bakom kravet.

Det här är andra gången som Konkurrensverket dragit Akademiska hus inför domstol för brott mot LOU. Efter överklagande beslutade kammarrätten i Sundsvall att Akademiska Hus omfattas av lagen, och dömde bolaget att betala tre miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att bolaget utan offentlig upphandling hade slutit avtal med en leverantör om utbyggnad av Sveriges Lantbruksuniversitets lokaler i Umeå. Den domen har Akademiska Hus överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen, som ännu inte har meddelat prövningstillstånd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA