Annons:
Statsanställda i Turkiet åsiktsregistreras, uppger Arbetet Global.Bild:Getty Images
Turkiet
Nyhet
AVLinda KlingTyck till!

Statsanställda i Turkiet åsiktsregistreras

Statsanställda i Turkiet måste bland annat uppge vilka tidningar de läser och vilka föreningar de är med i. Dessutom måste de lämna ut sina egna och alla familjemedlemmars lösenord till sociala medier. Den som vägrar riskerar fängelse, skriver Arbetet Global.

”Detaljerade personuppgifter om de anställda” heter blanketten som statsanställda på flera arbetsplatser i Turkiet tvingats skriva på. Förutom att svara på en rad åsiktsfrågor tvingas personalen uppge sina egna, sin makes och makas, samt alla barns lösenord till konton i sociala medier. Den anställda måste också skriva på en fullmakt där de godkänner att arbetsgivaren loggar in på deras konton på facebook, twitter, instagram, linkedin och så vidare, rapporterar Arbetet Global.

Den som vägrar att fylla i blanketten eller lämnar ofullständiga uppgifter riskerar att förlora jobbet eller dömas till fängelse. Regeringen hänvisar till undantagslagarna som har ersatt de vanliga lagarna på arbetsmarknaden efter den misslyckade militärkuppen förra sommaren. Men den pågående åsiktsregistreringen av statsanställda och deras familjemedlemmar är helt oreglerad, enligt Arbetet Global.

Tidningen har pratat med Mustafa Senoglu som är ordförande i industrifacket ESM, som har cirka 1000 medlemmar på statliga vattenmyndigheten. ESM avråder sina medlemmar från att fylla i blanketten, eftersom frågorna strider mot gällande lagar om den personliga integriteten och föreningsfriheten.

"Men tyvärr lyssnar inte medlemmarna på oss, vilket vi kan förstå, i annat fall har de inget jobb kvar", säger Mustafa Senoglu till Arbetet Global.

Bli den första att tycka till!