Statskontoret varnar för korruption

KORRUPTION2017-11-09

Många myndigheter tar inte tillräckligt ansvar för att förebygga korruption, skriver Statskontoret i en ny skrift om hur man i staten kan bygga en kultur mot korruption.

Statskontoret anser att det är viktigt att förebygga och motverka korruption eftersom den får så stora konsekvenser. Det handlar inte bara om konsekvenser för de direkt inblandade, utan om förtroendet för hela myndigheter. I förlängningen står hela det politiska systemets legitimitet på spel, anser myndigheten i den nya skriften Kultur mot korruption.

Konsekvenserna av korruption blir stora, både för förtroendet för staten som helhet och för de inblandade organisationerna, grupperna och de enskilda människorna, konstaterar Statskontoret.

”Många myndigheter tar inte tillräckligt ansvar för att förebygga korruption. En möjlig förklaring är att Sverige anses ha en låg nivå av korruption. Utvärderingar visar att myndigheterna inte analyserar riskerna för korruption i tillräcklig utsträckning”, skriver Statskontoret.

Nyligen gick Transparency International i Sverige ut och begärde att regeringen skulle ta initiativ till en nationell antikorruptionsplan. Enligt organisationen finns det för lite kunskap bland myndigheter om var riskerna för korruption finns, hur de ser ut och hur de kan hanteras.

Statskontoret konstaterar nu att Sverige generellt har en hög social tillit och rankas bland de länder som medborgarna upplever som de minst korrupta i världen. Den nya skriften har tagits fram för att främja och samordna arbetet för en god förvaltningskultur i staten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA