Stoppad lokförare blev diskriminerad

DISKRIMINERING2014-04-10

Transportstyrelsen diskriminerade lokföraren Torolf Jansson på grund av hans funktionsnedsättning. Därför döms myndigheten av Norrköpings tingsrätt att betala skadestånd med 100 000 kronor.

Som Publikt tidigare har berättat förbjöds lokföraren Torolf Jansson att köra tåg när han fick diagnosen Aspergers syndrom. I en förvaltningsrättslig process som Transportstyrelsen drev ända upp till Högsta förvaltningsdomstolen har redan fastslagits att Torolf Jansson ska få fortsätta vara lokförare, trots att diagnosen kräver dispens från Järnvägsinspektionens säkerhetsföreskrifter.

Nu har Norrköpings tingsrätt dömt Transportstyrelsen att också betala ut diskrimineringsersättning med 100 000 kronor till Torolf Jansson, skriver Lag & Avtal. Dessutom ska myndigheten betala 80 procent av hans rättegångskostnader. Det faktum att det finns en möjlighet till undantag från förbudet att köra tåg med hans neuropsykiatriska diagnos gör att det krävs en individuell bedömning av om den som söker dispens kan arbeta med trafiksäkerhetsarbete, påpekar tingsrätten enligt tidningen.

Tingsrätten anser också att Transportstyrelsen fortsatte att diskriminera Torolf Jansson när myndigheten drev förvaltningsrättsprocessen ända upp till Högsta förvaltningsrätten, skriver Lag & Avtal. Transportstyrelsen tog inte hänsyn till att han visat att han skött sitt jobb utan anmärkning. Enligt tingsrätten utgick Transportstyrelsen från en schabloniserad uppfattning av hans diagnos i stället för att göra en individuell prövning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA