Stor brist på IT-kompetens i staten

ARBETSMARKNAD2017-02-06

Bristen på arbetskraft inom statlig sektor ökar. Det visar Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer för staten. Sju av tio myndigheter har rapporterat att det saknats sökande i samband med rekryteringar.

Enligt konjunkturbarometern påverkas de statliga myndigheterna allt mer av högkonjunkturen. Framför allt är bristen på kvalificerade sökande till lediga tjänster påtaglig inom IT-området, men även för forskning och utbildning och för juridiskt och allmänt utredningsarbete finns brister, skriver utredare Matti Särngren i ett pressmeddelande:

”Det verkar i stor utsträckning handla om brist på IT-utvecklare snarare än teknisk support. Bristen på utvecklare är problematisk med tanke på att statsförvaltningen ökat takten i sin digitalisering. Det här blir en flaskhals som riskerar att försämra statens förmåga till effektivisering och förbättring av sin service”, skriver Matti Särngren.

Enligt Arbetsgivarverkets chefsekonom Roger Vilhelmsson har hela 2016 varit ett ansträngt år för ekonomiskt många myndigheter, bland annat som ett resultat av flyktingsituationen:

”Många myndigheter har fått tillskott för att hantera den fas då många flyktingar ska etableras i samhället och komma ut på arbetsmarknaden. Men samtidigt har uppräkningen av de så kallade förvaltningsanslagen, till exempel för löner och lokaler, under 2016 varit låg. Även år 2017 blir anslagsuppskrivningen relativt låg, för att enligt vår prognos öka något under år 2018”, skriver Roger Vilhelmsson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA