Annons:
Polen
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Stor oro för rättsväsendet i Polen

De domare som avskedats av den polska regeringen är djupt oroade för domstolarnas oberoende i Polen. När 34 domare i Högsta domstolen tvingas i pension i sommar kommer två av tre domare att vara nyutnämnda, uppger SVT.

”Jag är inte orolig, jag är skräckslagen”, säger Malgorzata Gersdorf, ordförande i Högsta domstolen, till SVT.

I sommar kommer hon och ytterligare 33 domare i högsta domstolen att tvingas gå i pension. Också i tingsrätter och hovrätter tvingar regeringen domarna att avgå med stöd av ny lagstiftning. Mer än 100 chefsdomare har tvingats bort och ersatts med nya under de senaste sex månaderna. Den officiella förklaringen har ofta varit att domstolarna varit ineffektiva, uppger SVT.

När Polen för 27 år sedan gjorde upp med kommunismen delades makten mellan regering, parlament och domstolar, förklarar Malgorzata Gersdorf:

”Vårt samhälle inser inte värdet av detta. Det kommer vi förstå när våra rättigheter hotas. Men då kommer det att vara för sent. Detta är de sista månaderna med en fullt oberoende högsta domstol där domstolsordföranden fortfarande utan rädsla kan tala fritt”, säger Malgorzata Gersdorf.

Bli den första att tycka till!