Stor skillnad på möten med arbetsförmedlare

ARBETSFÖRMEDLINGEN2017-09-25

Det är stor variation på hur ofta jobbsökande får träffa sina handläggare på Arbetsförmedlingen. Det visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

En ny IFAU-rapport belyser hur ofta en arbetssökande faktiskt träffar en arbetsförmedlare. Enligt rapporten varierar besöksfrekvensen över tid. Unga möter sin handläggare oftare och arbetsförmedlarnas arbetsbelastning har betydelse för mötesintensiteten. Under åren 1993-2016 har arbetssökande träffat en arbetsförmedlare ungefär en gång i kvartalet, visar studien.

”Vi hittar relativt stora variationer. Mötesfrekvensen har varierat. Efter den första registreringen gick det ungefär fyra månader mellan mötena år 2001, men år 2013 gick det cirka två månader mellan registrerade besök”, kommenterar Linus Liljeberg, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Unga får träffa sin arbetsförmedlare oftare än vad äldre arbetssökande gör. Skillnaden mellan yngre och äldre har ökat efter 2001, konstaterar Linus Liljeberg:

”Att unga arbetssökande träffade en arbetsförmedlare oftare än äldre är ett förväntat resultat och är i linje med arbetsmarknadspolitikens utformning. Mindre väntat är att män träffade arbetsförmedlare oftare än kvinnor.”

Möten mellan arbetssökande och arbetsförmedlare är en viktig del av Arbetsförmedlingens arbete, konstaterar IFAU. Det är vid möten som handlingsplaner upprättas. Det är också vid möten som förmedlaren ger stöd och rådgivning, förmedlar arbetsgivarkontakter, anvisar till arbetsmarknadspolitiska program och kontrollerar att den arbetssökande uppfyller villkoren för arbetslöshetsersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA