Annons:
Posten
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Stora lönelyft till ledningen i Postnord

Samtidigt som Postnord brottas med ökande kostnader och planerar omfattande uppsägningar i Danmark har ersättningarna till den högsta företagsledningen räknats upp med flera miljoner kronor, uppger SVT.

Sedan 2010 har Postnord delat ut mer än tre miljarder kronor till ägarna, svenska och danska staten. Nu kräver bolaget att ägarna skjuter till ungefär samma belopp för att klara den akuta krisen i bolaget. Vd Håkan Ericsson hävdar till SVT att krisen inte varit möjlig att förutse. Därför var utdelningen till ägarna fullt naturlig – och han har heller inga synpunkter på löneutvecklingen bland företagets toppchefer:

”Jag har bra lön, det skedde en justering på två procent som styrelsen valde att ge mig för att kompensera en del av den lönekostnadsutveckling och inflation som varit. I övrigt har jag inga kommentarer”, säger Håkan Ericsson, som fick ett lönelyft på 300 000 kronor 2016, till SVT.

Sammanlagt ökade lönekostnaderna för koncernledningen med 14 miljoner kronor under 2016 – samtidigt som bolaget nu planerar neddragningar som kommer att drabba bortemot 4 000 anställda i Danmark.

Håkan Ericsson säger till SVT att bolaget överraskats av att digitaliseringen blivit så omfattande de senaste åren. Det har gett sjunkande brevvolymer och resulterat i stora omställningskostnader.

”Det som hände förra året var att nedgången blev så dramatisk. Vi är tvungna att byta produktionsmodell. Det innebär att vi kommer att behöva minska bemanningen väldigt kraftigt i Danmark, med 4 000 anställda”, säger han till SVT.

Bli den första att tycka till!