Större insyn i Säpos verksamhet

INTEGRITET2015-06-10

Regeringens utredare Doris Högne Rydheim föreslår att Säkerhetspolisen, Säpo, ska redovisa sin samlade användning av hemliga tvångsmedel öppet, på samma sätt som andra myndigheter i rättskedjan.

Den särskilda utredaren Doris Högne Rydheim har haft regeringens uppdrag att utreda förutsättningarna för att årligen redovisa Säkerhetspolisens användning av hemliga tvångsmedel. Hennes förslag till regeringen är att Säpo varje år ska redovisa sin totala användning av hemliga tvångsmedel som avlyssning och övervakning. Därmed skulle Säpo följa samma regler som idag gäller för Polisen, Åklagarmyndigheten och Tullverket.

De tvångsmedel som omfattas är hemlig avlyssning/övervakning av elektronisk kommunikation, hemlig kameraövervakning, hemlig rumsavlyssning och inhämtning av trafikuppgifter om elektronisk kommunikation. Utredaren betonar att det fortsatta arbetet med förslagen inte leder till att Säpo försvagas i sitt arbete. I dag finns det inga krav på redovisning för Säkerhetspolisen.

”Hemliga tvångsmedel är ett av Säkerhetspolisens viktigaste verktyg i arbetet mot terrorism och grov organiserad brottslighet, därför är det viktigt att vi bygger förtroende för Säkerhetspolisens metoder”, säger inrikesminister Anders Ygeman, S, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA