Större lönelyft för kvinnor i staten

LÖNER2014-04-09

Löneökningen är snabbare för kvinnor som är anställda i staten än för män. Det framgår av statistik för lönerörelsen under 2013 som Arbetsgivarverket publicerat.

I genomsnitt ökade de statsanställdas löner med 2,6 procent mellan 2012 och 2013, enligt en färsk undersökning från Arbetsgivarverket. Bland kvinnorna i staten ökade genomsnittslönen med 3,1 procent, bland männen med 2,3.

Könsfördelningen bland den dryga kvarts miljon anställda som statistiken omfattar är relativt jämn, 51,1 procent är kvinnor medan 48,9 procent är män. För varje mättillfälle ökar andelen kvinnor. Genomsnittslönen för statsanställda män är fortfarande något högre än för statsanställda kvinnor, men mellan 2012 och 2013 var kvinnornas löneutveckling snabbare.

”Den högre löneutvecklingen för kvinnor beror bland annat på att ett stort antal soldater och sjömän med en relativt låg lönenivå anställts under mätperioden, där merparten är män”, säger Arbetsgivarverkets utredare Malin Sundeby i ett pressmeddelande.

Genomsnittslönen för en statsanställd man var 34 517 kronor i månaden i september 2013. För en kvinna var snittlönen 31 897 kronor. När statistiken jämför personer som vid de två mättillfällena hade samma befattning hos samma arbetsgivare är skillnaden mellan mäns och kvinnors löneutveckling 0,1 procentenhet till kvinnornas fördel.

Arbetsgivarverkets undersökning visar också att andelen medlemmar hos Arbetsgivarverket som tillämpar lönesättande samtal fortsätter att öka och nu ligger på 89 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA