Strejk inom vårdsektorn avblåst

ARBETSMARKNAD2016-12-13

Det blir ingen strejk vid de privata vårdföretagen. På måndagskvällen enades Kommunal och Almega om ett avtal, som bland annat ger undersköterskor ett extra lönelyft.

Kommunal hade varslat om strejk för 1 000 medlemmar på privata vårdföretag från i dag. Men eftersom båda parter accepterade medlarnas bud på måndagen har stridsåtgärderna ställts in. Avtalet innebär att undersköterskor inom privat vård och omsorg får del av den extra lönesatsning som undersköterskor inom offentlig, idéburen och kooperativ verksamhet redan har fått.

”Det här är ett styrkebesked och en seger för såväl undersköterskor som övrig personal inom privat vård och omsorg. Vi har varit tydliga med våra krav och det är glädjande att motparten gått oss till mötes på alla punkter. Det här är ett viktigt steg mot mer jämställda löner även inom den privata vårdsektorn”, skriver Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Medlarna från statliga Medlingsinstitutet lämnade i går eftermiddag över ett bud till parterna som accepterades av både fack och arbetsgivare. De totala kostnaderna för det nya avtalet håller sig enligt Almega inom ramen för den norm som etablerats för årets avtalsrörelse:

”Vi är nöjda med att ett nytt avtal har träffats vilket undanröjer den konflikt som hade inneburit stora konsekvenser för ett flertal medlemsföretag och dess kunder. Vi är samtidigt nöjda över innehållet i det tecknade avtalet som innebär en satsning på undersköterskor i paritet med övriga på arbetsmarknaden”, skriver Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund i ett pressmeddelande.

Utöver satsningen på undersköterskornas löner innebär avtalet också att heltid ska vara norm. Avtalet är på 18 månader och gäller från första december 2016. Löneökningen för undersköterskorna blir 1 200 kronor per månad från 1 mars. Övriga medlemmar får 700 kronors löneökning, vilket enligt Kommunal är i nivå med resten av arbetsmarknaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA