Strejker stänger brittiska universitet

AVTAL2018-03-15

Ett flertal tidsbegränsade strejker mot en föreslagen pensionsreform skakar brittiska universitet. Fackförbundet UCU hotar med arbetsnedläggelse under examensperioden om en godtagbar överenskommelse inte nås.

Arbetsgivarorganisationen för den akademiska världen i Storbritannien vill gå över från förmånsbaserad till avgiftsbaserad pension för de anställda. Löntagarna är därmed inte garanterade en viss pensionsnivå. En bestämd avgift investeras i stället av arbetsgivaren i värdepapper, och utfallet beror på värdeutvecklingen.

Enligt fackförbundet UCU, University and college union, förlorar en genomsnittlig lärare omkring 10 000 pund per år på den föreslagna modellen. Det motsvarar drygt 114 000 kronor.

Den första strejkomgången startade 22 februari, och hela denna vecka strejkar lärare på mer än 60 brittiska lärosäten, rapporterar sajten equaltimes.org. På en handfull universitet nådde den lagstiftade omröstningen bland medlemmarna inte upp till 50 procents deltagande, vilket är ett krav för att få gå i strejk.

Brittiska studenter betalar studieavgifter på upp till 100 000 kronor om året, förutom i Skottland där utbildningen är gratis. Trots det stöder flertalet de strejkande, enligt en opinionsmätning i februari. Däremot har 126 000 studenter undertecknat petitioner där de kräver pengar tillbaka, skriver equaltimes.org.

Nästa strejktillfälle är inplanerat till 27-29 mars.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA