Stress på jobbet ökar snabbt

ARBETSMILJÖ2015-09-03

Varannan förvärvsarbetande på arbetsmarknaden anser att stressen på arbetsplatsen har ökat de senaste åren. Det visar Länsförsäkringars senaste undersökning om psykisk ohälsa.

Länsförsäkringar hänvisar i rapporten till Försäkringskassans statistik som visar att det finns en psykiatrisk diagnos bakom fyra av tio av alla sjukfall och att den vanligaste diagnosen är akut stressreaktion. Orsakerna till stressen kan finnas i både privatlivet och arbetslivet, ofta en kombination. Stressen leder till problem och stora kostnader, som drabbar både enskilda individer och företag. Det borde alltså finnas starka incitament bland företag och organisationer att investera i en lägre sjukfrånvaro, högre frisknärvaro och insatser som främjar psykisk hälsa, menar Länsförsäkringar.

Undersökningen visar att dubbelt så många kvinnor som män upplever att stressen ökat mycket det senaste året. Det gäller kvinnor i alla åldrar, och kan därför inte förklaras med att kvinnor generellt tar större ansvar för småbarn.

Det kan enligt Länsförsäkringar delvis handla om den könssegregerade arbetsmarknaden, och att pressen ökat i kvinnliga branscher. Till exempel bland förskollärare, lärare, sjuksköterskor, barnmorskor och vårdbiträden. Men det kan också bero på en icke jämställd fördelning av hem- och omsorgsarbete, där kvinnor tar det stora ansvaret i hemmen, inte bara för barn utan också för äldre släktingar och anhöriga.

Rapporten visar också att arbetsgivare i allmänhet inte är rustade att möta stressproblem på arbetsplatsen:

”Endast tre av tio arbetsgivare anser sig ha hög kompetens när det gäller att hantera psykisk ohälsa bland medarbetarna. Samma rapport visar också att nästan sju av tio medarbetare tvivlar på sina arbetsgivares förmåga när det gäller att hantera stressrelaterade problem på arbetsplatsen, samarbetsproblem, svårighet att påverka den egna arbetssituationen eller stress i arbetet”, kommenterarLänsförsäkringars chef för affärsområde Hälsa, Thomas Abrahamsson, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA