Strid om upphandling fortsätter

UPPHANDLING2014-08-20

Statens servicecenter slipper betala större delen av den upphandlingsskadeavgift Konkurrensverket har krävt myndigheten på. Men Konkurrensverket går vidare och överklagar förvaltningsrättens dom.

Konkurrensverket har krävt att Statens servicecenter ska dömas att betala upphandlingsskadeavgift med sammanlagt 1,45 miljoner kronor. Bakrgrunden är brister i två upphandlingar i samband med bildandet av servicemyndigheten. Nu har förvaltningsrätten i Falun helt friat Statens servicecenter för den ena upphandlingen och satt ned avgiften till hälften för den andra. Enligt domen ska myndigheten betala 350 000 kronor i avgift.

”Det är en bra och rättvisande dom”, kommenterar Statens servicecenters chef Thomas Pålsson i ett pressmeddelande.

Men Konkurrensverket överklagar förvaltningsrättens beslut. Myndigheten anser att det är av principiell vikt att kammarrätten prövar om en upphandlande myndighet ska ha rätt att direktupphandla med hänvisning till undantaget för synnerlig brådska, för att hinna starta på det datum regeringen satt ut.

Det var den utredning som fått regeringens uppdrag att bilda Statens servicecenter som köpte konsulttjänster utan föregående upphandling. Uppdragens värde var i storleksordningen 20 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Upphandling
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA