STs ordförande kritisk till Nordea

NORDEA2017-01-13

Nordea i Estland anklagas för trakasserier av förtroendevalda och för att vägra teckna kollektivavtal. I helgen demonstrerade estniska banktjänstemän utanför huvudkontoret i Stockholm. STs förbundsordförande Britta Lejon menar att Nordeas agerande är oacceptabelt.    

Sedan en tid tillbaka planerar Nordea i Estland att slå sig ihop med norska DNB. I processen där uppemot var femte anställd kan få lämna sina jobb har storbanken anklagats för mobbning och trakasserier av fackligt förtroendevalda samt för att vägra ingå kollektivavtal.

I ett brev till Nordeas styrelse kräver över 300 anställda ett kollektivavtal, som bland annat ger mellan tre till fem månaders lön vid uppsägning, i stället för den nuvarande på en månad, skriver Arbetsvärlden.

För att få gehör reste en grupp estniska banktjänstemän till Stockholm i helgen och demonstrerade utanför Nordeas huvudkontor i Stockholm. De flesta iförda masker av rädsla för repressalier från arbetsgivaren. 

– Jag är ledsen, men jag är verkligen rädd för vad som kan hända om jag talar med er, sade en av demonstranterna till tidningen.

I dagsläget samarbetar ST med just Nordea. Medlemmar kan ansöka om bolån med rabatterad ränta, kredit och medlemslån i utbyte mot att de blir kunder i banken. Förbundsordförande Britta Lejon ser därför allvarligt på anklagelserna.

­– Sådant här är ju allt annat än det vi vill vi se från våra samarbetspartners. Svenska företag och organisationer ska vara en god arbetsgivare även utanför Sveriges gränser, säger hon.

Hon påpekar också att TCO, och därigenom även ST, redan är på gång att byta bank för medlemslånen.

– TCO har förhandlat fram bättre villkor med en annan bank. Om vi blir ett av de första TCO-förbunden som byter handlar det i så fall om första april. Och jag har förhoppningar om att det blir så, säger Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kollektivavtal
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA