STs ordförande positiv till partiernas avtal

BUDGET2015-01-20

STs ordförande Britta Lejon är positiv till den så kallade decemberöverenskommelsen över blockgränsen. »Det är bra att man bestämt sig för att undvika en situation där Sverige blir omöjligt att styra. Den stora frågan är hur hållbar överenskommelsen blir«, säger hon.

Den 27 december 2014, två dagar innan regeringen skulle utlysa extraval, kom regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens med allians­partierna om nya spelregler för regeringsbildning och för riksdagens budgethantering.

Syftet var att underlätta för en mino­ritetsregering att styra och att oskadliggöra Sverigedemokraternas hot att rösta ned varje budget som inte anpassade sig till partiets uppfattning i invandringspolitiken.

Efter överenskommelsen har kritiska röster hävdat att den satt demokratiska principer ur spel, men den kritiken delar inte STs ordförande Britta Lejon,som under höstens budgetkris uppmanat partierna att samarbeta över blockgränsen.

– Vi har sett många politiska sam­arbeten under årets lopp, och de behövs särskilt när det är oklara majoriteter i riksdagen. Och för våra medlemmar hade alternativen varit sämre.

Att uppgörelsen inte utlovar några konkreta sakpolitiska överenskommelser utöver samtal om pensio­ner­na, försvaret och energifrågor tycker hon inte är konstigt.

– Detta var vad som var möjligt just nu. En överenskommelse som görs under tidspress blir sällan perfekt.

Däremot sätter hon ett frågetecken för hållbarheten.

– Sannolikt kommer flera partier att genomgå ledarbyten, och det är inte säkert att de nya partiledarna känner sig bundna av överenskommelsen. Och det kommer att dyka upp nya frågor, vilket gör att man måste tolka överenskommelsen på nytt. Det är tveksamt om den håller ens denna mandatperiod.

För enskilda myndigheter och deras anställda innebar dock inte december­överenskommelsen klara besked om framtiden. Allianspartiernas budget röstades igenom i december och gäller tills vidare. Först i samband med vårpropositionen får regeringen chansen att ändra den – och inkomstskatterna kan inte förändras under 2015.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA