Student får 100 000 kronor efter anmälan om sexuella trakasserier

HÖGSKOLAN2017-10-10

Lunds universitet betalar 100 000 kronor i diskrimineringsersättning till en student som anmält en lärare för sexuella trakasserier. Men universitetet erkänner inte att trakasserierna ägt rum.

För två år sedan lämnade Diskrimineringsombudsmannen, DO, in en stämningsansökan mot Lunds universitet. Ärendet gällde sexuella trakasserier vid Teaterhögskolan i Malmö, som är en del av universitetet. En student hade anmält att en lärare utsatt honom för sexuella trakasserier genom bland annat kränkande kommentarer, inviter och andra närmanden.

I slutet av september meddelade Lunds universitet att man går med på att betala de 100 000 kronor som DO begärt, mrn begärde samtidigt att domstolen inte skulle avgöra målet i sak. Stockholms tingsrätt går nu på den linjen, vilket betyder att huvudförhandlingarna i målet som skulle ha inletts 11 oktober, ställs in.

Trots att Lunds universitet går med på att betala diskrimineringsersättningen, så erkänner man inte att några trakasserier ägt rum. Universitetsdirektören Susanne Kristenson säger till Sveriges Radio att universitetet har utrett fallet, men inte kunnat komma fram till annat än att ord står mot ord.

”Vi är i dag uppe i kostnader på närmare en miljon kronor. En rättegång bedömer vi skulle kosta nästan lika mycket. Det handlar om våra skattebetalares pengar, men sen är det inte bara pengarna. Det är också våra studenter och våra lärare som hela den här tiden har tyckt att det här är väldigt obehagligt”, säger hon till SR.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA