Annons:
högskolan
Nyhet
AVLinda KlingTyck till!

Student får 100 000 kronor efter anmälan om sexuella trakasserier

Lunds universitet betalar 100 000 kronor i diskrimineringsersättning till en student som anmält en lärare för sexuella trakasserier. Men universitetet erkänner inte att trakasserierna ägt rum.

För två år sedan lämnade Diskrimineringsombudsmannen, DO, in en stämningsansökan mot Lunds universitet. Ärendet gällde sexuella trakasserier vid Teaterhögskolan i Malmö, som är en del av universitetet. En student hade anmält att en lärare utsatt honom för sexuella trakasserier genom bland annat kränkande kommentarer, inviter och andra närmanden.

I slutet av september meddelade Lunds universitet att man går med på att betala de 100 000 kronor som DO begärt, mrn begärde samtidigt att domstolen inte skulle avgöra målet i sak. Stockholms tingsrätt går nu på den linjen, vilket betyder att huvudförhandlingarna i målet som skulle ha inletts 11 oktober, ställs in.

Trots att Lunds universitet går med på att betala diskrimineringsersättningen, så erkänner man inte att några trakasserier ägt rum. Universitetsdirektören Susanne Kristenson säger till Sveriges Radio att universitetet har utrett fallet, men inte kunnat komma fram till annat än att ord står mot ord.

”Vi är i dag uppe i kostnader på närmare en miljon kronor. En rättegång bedömer vi skulle kosta nästan lika mycket. Det handlar om våra skattebetalares pengar, men sen är det inte bara pengarna. Det är också våra studenter och våra lärare som hela den här tiden har tyckt att det här är väldigt obehagligt”, säger hon till SR.

 

 

Bli den första att tycka till!