Svårt ställa krav på kollektivavtal

UPPHANDLING2015-02-24

Krav på kollektivavtal i samband med offentliga upphandlingar är sannolikt inte tillåtna. Det kommer forskaren Andrea Sundstrand fram till i en rapport till Konkurrensverket.

Konkurrensverket har bett docent Andrea Sundstrand vid Stockholms universitet att utreda i vilken utsträckning det är möjligt för upphandlande myndigheter att ställa krav på kollektivavtal eller på andra arbetsrättsliga villkor. Syftet med sådana krav skulle vara att skydda arbetstagarna från orimliga löner och osäkra anställnings- och arbetsförhållanden. Dessutom skulle det bidra till att skapa mer likvärdiga förutsättningar för anbudsgivare.

Andrea Sundstrand kommer fram till att det inte är möjligt att kräva att företagen ska ha kollektivavtal, men att det däremot är möjligt att ställa krav på att företagen uppfyller vissa villkor i kollektivavtalen.

För upphandlingar som omfattas av utstationeringslagen är det till och med möjligt att ställa högre krav än i gällande lagstiftning. Förutsättningen är att villkoren har fastställts i ett kollektivavtal som uppfyller kraven i utstationeringsdirektivet, konstaterar Andrea Sundstrand.

Om utstationeringslagen inte är tillämplig kan EUs allmänna rättsprinciper vara tillämpliga om en upphandling. Det innebär att om utländska leverantörer kan vara intresserade av en svensk upphandling ska upphandlaren ta hänsyn till principerna om likabehandling, icke-diskriminering och proportionalitet. Upphandlaren får då inte ställa högre krav än vad som är motiverat av föremålet för upphandlingen, kraven får inte heller vara diskriminerande och att de ska vara kontrollerbara.

”Därför är det inte möjligt att ställa krav på kollektivavtal. Däremot kan den upphandlande myndigheten ställa krav på kollektivavtalsvillkor, under förutsättning att de är förenliga med de allmänna rättsprinciperna. I Sverige tillämpas de allmänna rättsprinciperna i dag vid all offentlig upphandling, varför även rent interna, svenska, offentliga upphandlingar omfattas av de allmänna rättsprinciperna”, skriver Andrea Sundstrand.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA