Svagt svenskt stöd för ny kommission

EU2014-10-22

Stödet för den nya EU-kommissionen är svagt från den svenska bänken i EU-parlamentet. Enligt Europaportalen tänker bara sju av de tjugo svenska ledamöterna rösta ja i omröstningen idag.

EU-parlamentet har nu frågat ut samtliga de kommissionärer som ordföranden Jean-Claude Juncker föreslagit. Två av dem har fått tummen ner under utfrågningsrundan, men de nya kandidater som tagits fram från Slovakien och Slovenien har blivit godkända.

Inför omröstningen om kommissionen i dess helhet är bara sju av de tjugo svenska EU-parlamentarikerna beredda att aktivt stödja kommissionen, uppger Europaportalen. De fyra från M och KD i den konservativa gruppen i parlamentet tänker rösta ja till Jean-Claude Junckers kommission. Också de tre folkpartisterna i den liberala gruppen aviserar att de kommer att rösta för.

Miljöpartiets fyra ledamöter deklarerade i en debattartikel häromdagen att de tänker rösta nej. Huvudskälet är att kommissionen inte blir tillräckligt jämställd. Också Feministiskt Initiativs ledamot Soraya Post, liksom Vänsterpartiets Malin Björk och Sverigedemokraternas Peter Lundgren och Kristina Winberg tänker rösta nej, skriver Europaportalen.

De fem socialdemokratiska ledamöterna beslutar först i dag hur de ska rösta. Ledamoten Anna Hedh, S, säger till Europaportalen att frågan är om socialdemokraterna kommer att rösta emot eller lägga ned sina röster.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA