Svårt för Arbetsförmedlingen att hinna rekrytera

STATSBUDGETEN2015-09-22

Arbetsförmedlingen tillhör statsbudgetens vinnare med 370 miljoner kronor extra i anslag. Men kraven på myndigheten är höga och det är svårt att nyrekrytera i den takt som krävs, enligt STs vice ordförande Lars-Erik Backström.

Den rödgröna regeringen har likt Alliansregeringen ett uttalat fokus på jobben. Därmed är förväntningarna på Arbetsförmedlingen som vanligt skyhöga. Myndigheten måste bli bättre på matchning av lediga jobb och jobbsökande. Myndigheten måste också lyckas bättre med de långtidsarbetslösa. Till detta kommer ytterligare utmaningar kring etableringen av nyanlända.

Arbetsförmedlingen föreslås få ett förvaltningsanslag på 7,8 miljarder kronor 2016. Det är en ökning med 370 miljoner kronor jämfört med 2015. Utmaningen är att anställa och utbilda ny personal. STs vice ordförande på Arbetsförmedlingen, Lars-Erik Backström, noterar att myndigheten ligger efter i planeringen och skulle behöva öka takten.

– Nyrekryteringarna tickar på, men det går inte så fort som vi hade tänkt. Utbildningen är lång och krävande och det tar tid innan de nyanställda kan kliva ut i produktionen.

Det är endast Arbetsförmedlingen som kan utbilda nya arbetsförmedlare och det märks ute i organisationen att internutbildningen tar på krafterna, enligt Lars-Erik Backström.

– Det är många nya, särskilt inom etableringsstödet, och de som redan kan arbetet får göra allt i väntan på förstärkning. Det är en hög arbetsbelastning.

Regeringen konstaterar i budgetpropositionen att arbetskraften och sysselsättningen har ökat de senaste sex åren, sedan finanskrisen 2009. Men återhämtningen har inte varit så god att andelen arbetslösa minskat. Ungdomsarbetslösheten, i åldrarna 15 till 24 år, har till och med ökat de senaste tio åren.

Nära 400 000 personer är arbetslösa. Samtidigt som arbetslösheten är hög, kan det konstateras att antalet lediga jobb också är historiskt många. Alltså riktar regeringen blicken på matchningen, som borde fungera bättre.

Ungefär hälften av de lediga jobben 2014 utannonserades på Arbetsförmedlingens platsbank. De övriga jobben förmedlades genom privata kontakter eller på andra sätt utan Arbetsförmedlingens medverkan, eller så förblev de obesatta vakanser. Regeringen efterlyser fler och bättre möten mellan Arbetsförmedlingen och arbetsgivare, något myndigheten arbetar med.

Från 2017 minskas Arbetsförmedlingens anslag successivt år för år till 2020 då anslaget enligt regeringens beräkningar ska vara 1 miljard kronor lägre än 2016, eftersom arbetslösheten då ska vara den lägsta i EU, enligt målsättningen.

Fram till dess ska de som gått längst tid utan jobb få fler insatser. Extra pengar kommer i budgeten i form av 60 miljoner kronor 2016, 102 miljoner kronor 2017 och 111 miljoner kronor 2018.

Arbetsförmedlingen ska avskaffa fas 3, sysselsättningsfasen, till att börja med genom att stoppa nya anvisningar till systemet. Istället får långtidsarbetslösa möjlighet att pröva subventionerade anställningar, utbildning och praktik. En nytillkommen insats är de så kallade extratjänsterna i välfärden. En annan yrkesinriktade kurser på folkhögskola med bibehållet aktivitetsstöd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Jonas (ej verifierad) ons, 09/23/2015 - 09:32
Det finns inget beslut om anvisningsstopp till sysselsättningsfasen. Det finns däremot en möjlighet för deltagarna att studera inom det reguljära utbildningsväsendet med aktivitetsstöd och de skrivs då ut ur JOB 3.
Inlagt av Linda Åberg Luthman (ej verifierad) tors, 09/24/2015 - 23:57
Det finns ett riksdagsbeslut på att stoppa fler anvisningar till Fas 3 men den enda justering som Alliansen gjorde för att "avskaffa" Fas 3 var att ändra namnet till "Sysselsättningsfasen".
Det är bara att Googla om det och föregående kommentator kommer få en uppsjö av uppgifter om det riksdagsbeslutet. Och mycket annat. Att anvisningarna fortsatte och att det idag finns 37 000 personer som är inskrivna i Sysselsättningsfasen ( Fas 3.)
Googla "riksdagsbeslut fas 3" , det räcker.
MVH
Linda Åberg Luthman.
Inlagt av Eva Spira (ej verifierad) fre, 09/25/2015 - 14:13
Det stämmer att anvisningarna till fas 3 ännu inte har stoppats. Regeringen har lovat att det ska ske senast i början av 2016.
Tack för påpekandet!
Eva Spira
nyhetsredaktör
Inlagt av Gösta (ej verifierad) fre, 09/25/2015 - 21:17
Socialdemokraterna lovar innan valget, att Fas3 ska avskaffas, tyvärr blir det ej det till någon, jag undra när invandringen till Fas3 ska upphör.
Anordnar ska jo verkligen inte ha dom pengarna för att ha en arbetslös, kan moske blir tala om dom hjälper till att få arbetslösa i arbeta. Dom pengarna behöver vi i välfärden.
Tack för mig Gösta

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA