Svårt att rekrytera till domartjänster

RÄTTSVÄSENDET2017-11-08

Det är svårt att rekrytera kvalificerade jurister till ordinarie domarjobb. Det konstaterar den särskilda utredaren Gudrun Antemar i ett betänkande som överlämnas till regeringen i dag.

Utredaren Gudrun Antemar har haft i uppdrag att se över rekryteringen av ordinarie domare. Syftet är att säkerställa att alla domstolar i hela landet ska kunna rekrytera domare som tillhör de allra skickligaste och de för yrket mest lämpade.

”Domstolarna är en av rättsstatens hörnstenar. Att domstolarnas arbete kännetecknas av trans­parens, hög kvalitet och kontinuitet är en förutsättning för en väl fungerande demokrati”, skriver Gudrun Antemar i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Hon beskriver att det finns tjänster som lockar få och i några fall inga lämpliga sökande alls. Under 2016 var det tre eller färre sökande per tjänst i varannan av de utnämningar som behandlades av Domarnämnden. När det finns få sökande är risken att kraven måste sänkas.

Utredningens slutsats är att antalet sökande till ordinarie domaranställningar måste öka. Domaryrket behöver bli ett mer attraktivt och tillgängligt alternativ för jurister i olika skeden av karriären. För att åstadkomma detta föreslår utredningen att kvalificerade och erfarna jurister ska få möjlighet att domarmeritera sig genom att tjänstgöra i domstol under ett år med början i överrätt och fortsättning i underrätt. Dessutom föreslås att den fyraåriga domarutbildningen för yngre jurister utökas. Jurister som genomför domarutbildningen bör kunna tjänstgöra vid domstolar i hela landet.

”Långsiktiga och stabila alternativ som ger fler jurister möjlighet att antingen domarmeritera sig som adjungerade råd eller genomföra den fyra­åriga domarutbildningen vid domstolar i hela landet bör ge betydligt bättre förutsättningar för rekrytering av skickliga domare till alla dom­stolar i hela landet. Att jurister som är domar­utbildade tjänstgör i andra verksamheter är en bra merit och också till stor nytta för den offentliga förvaltningen och i näringslivet. Regeringskansliet, riksdagen och JO är exempel på myndigheter som i sin verksamhet utgår från att det finns domarutbildade jurister att rekrytera”, skriver Gudrun Antemar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA