Svensk e-post öppen för avlyssning

IT2013-08-15

Hälften av riksdagspartierna och många statliga bolag använder sig av e-postservrar på amerikansk mark, och kan enkelt avlyssnas av amerikanska myndigheter, skriver tidningen TechWorld.

Enligt den tidigare medarbetaren vid CIA och NSA Edward Snowden avlyssnar amerikanska myndigheter regelmässigt e-post, chattar och annan kommunikation som passerar amerikanska IT-företags servrar, som till exempel Facebook, Google och Yahoo. Flera av de svenska riksdagspartierna hör också till dem som använder sig av gratistjänster hos de stora amerikanska företagen.

”Under flera års tid har vi varnat för att det innebär att inte bara den svenska utan även utländska underrättelsetjänster utan större svårighet kan avlyssna trafiken. Placeringen av servrar i utlandet medför att all information passerar Sveriges gränser och att främmande stater och andra mycket enkelt kan komma åt information som kan vara känslig på ett eller annat sätt”, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Punkt SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) till tidningen.

Också staten utnyttjar motsvarande tjänster. Enligt Punkt SE utnyttjar flertalet av de statliga företagen servrar utomlands för sina e-postfunktioner.

”Förra året var 35 procent av de statliga företagens e-postservrar placerade i Sverige, medan resultatet från årets mätning hamnar på 16 procent”, säger Anne-Marie Eklund-Löwinder till TechWorld.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA