Svenska staten har krympt under åren i EU

EU2018-03-12

Under de två decennier som Sverige varit medlem i EU har statens totala utgifter minskat kraftigt, från första till sjunde plats bland EU-länderna. Det rapporterar Europaportalen.

När Sverige blev EU-medlem 1995 hade vi den största andelen offentliga utgifter av alla medlemsländer, med närmare 64 procent av bruttonationalprodukten, BNP. I Eurostats senaste redovisning för år 2016 har de offentliga utgifterna i Sverige minskat till knappa 50 procent. Det innebär att Sverige hamnar på sjunde plats när det gäller andelen offentliga utgifter av BNP.

Störst minskning har enligt Eurostat inträffat i utgiftsområdena socialt skydd och allmän förvaltning, skriver Europaportalen. Det är bara inom två av tio huvudkategorier – hälsovård och miljöskydd – som de relativa utgifterna ökat i Sverige. Under 2016 hade Frankrike den största andelen offentliga kostnader med drygt 56 procent av BNP, medan Irland hade den minsta med 27 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA