Sverige ger inte ansvarsfrihet för EU-bokslut

EU2017-02-20

För sjätte året i rad vägrar Sverige att ge EU-kommissionen ansvarsfrihet för EUs bokslut, den här gången för år 2015. Anledningen är de stora avvikelserna från budget. Hur många EU-länder som går på samma linje är oklart.

Sverige har varje år sedan 2010 röstat emot att ge EU-kommissionen ansvarsfrihet tillsammans med Storbritannien och Nederländerna. Anledningen är de stora avvikelserna jämfört med budget.

Enligt revisorernas genomgång är EUs räkenskaper i sig tillförlitliga. Men utgifterna innehåller en väsentlig grad av fel. Den övergripande felnivån för 2015 uppskattar revisorerna till 3,8 procent. Det är en förbättring jämfört med de senaste åren, men fortfarande långt över den gräns på två procent som antagits.

Revisorerna pekar på de risker som den ekonomiska förvaltningen utsätts för, när finansiellt stöd ges genom lån, garantier och kapitalinvesteringar, antingen direkt eller indirekt från EU-budgeten. Det krävs en tydligare koppling mellan EUs politiska prioriteringar, strategiska mål och de verksamheter som faktiskt finansieras av EU. Den samlade slutsatsen är att andelen fel i budgeten är allt för hög.

”Om kommissionen, myndigheter i medlemsstaterna eller oberoende revisorer hade använt all tillgänglig information skulle de ha kunnat förebygga eller upptäcka och korrigera en stor del av felen innan betalningarna gjordes”, skriver revisorerna i årsrapporten.

På tisdag väntas EUs finansministrar rösta om en rekommendation till Europaparlamentet om hur revisorernas rapport ska behandlas, skriver Europaportalen. Sverige kommer att föreslå att kommissionens vägras ansvarsfrihet. Vilket stöd Sverige kan få är oklart:

”Vi tycker att det är positivt att felprocenten har minskat, men vi kommer inte att rösta för ansvarsfrihet för att felprocenten är för hög. Det är viktigt att man är försiktig med skattebetalarnas pengar”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Europaportalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA