”Sverige på väg bli en polisstat”

ASYL2016-10-04

Regeringens förslag till åtgärder för att få fler att återvända till sina hemländer efter avslag på en asylansökan pekar i riktning mot en polisstat med ökad kontroll av vissa. Det skriver 43 forskare i en debattartikel.

Syftet med förslaget är enligt regeringen att förhindra framväxten av ett ”skuggsamhälle”, där människor som olagligt gömmer sig i Sverige utnyttjas på en svart arbetsmarknad med usla löner och arbetsvillkor. Men med utgångspunkt i forskningen om migration, asyl och papperslösas villkor är det här utspelet djupt oroande på en rad punkter, skriver de 43 i Svenska Dagbladet:

”Forskningen [visar] med all önskvärd tydlighet att den typ av åtgärder som regeringen föreslår inte leder till att fler ser ett så kallat återvändande som ett möjligt val, utan istället kommer få helt andra effekter. De som håller sig undan utvisning lever i en extremt svår situation och gör det för att de inte ser något annat alternativ.”

Därför hjälper regeringens åtgärder inte på något sätt folk att slippa undan livet i papperslöshet, utan gör situationen än mer sårbar. ”Skuggorna” som faller över papperslösheten blir bara hårdare, kallare och längre, skriver de 43, och uppmanar regeringen att dra tillbaka förslagen.

Forskningen visar att effekterna av de föreslagna åtgärderna kommer bli ökad utsatthet, ohälsa och fattigdom bland den papperslösa befolkningen, enligt forskarna. Många av dem innebär att anställda vid olika myndigheter ska utföra kraftigare och mer närgångna kontroller av människor. Arbetsplatsinspektioner, inre utlänningskontroller och förvar i häkten bidrar till en ökad kriminalisering av migranter och brutalisering i myndigheternas arbete. Förslagen pekar sammantaget i en tydlig riktning: mot en polisstat med ökad kontroll av vissa invånare, skriver forskarna:

”Oräknelig forskning har visat hur normaliserandet av nationalistiska och rasistiska organisationers retorik får som följd att rasistiska åsikter sipprar ner på institutionell nivå inom såväl myndighetsarbete som etablerade politiska partier. Att man med lätthet kan presentera ett förslag på att genomföra fingeravtryck på barn som är så unga som sex år visar tydligt hur alarmerande situationen i Sverige är, där man normaliserat tanken om att vissa människor/barn ska och bör ha mer rättigheter än andra.”

43 forskare undertecknar debattartikeln

Jacob Lind, Malmö Högskola

Pouran Djampour, Malmö Högskola

Maja Sager, Lunds Universitet

Emma Söderman, Lunds Universitet

Vanna Nordling, Lunds Universitet

Diana Mulinari, Lunds Universitet

Anders Neergaard, Linköpings universitet

Emil Pull, Malmö Högskola

Mahmoud Keshavarz, Linnéuniversitetet

Norma Montesino, Lunds Universitet

Anna Lundberg, Malmö högskola

Henry Ascher, Göteborgs universitet

Carin Cuadra, Lunds Universitet

Fataneh Farahani, Stockholms Universitet

Hanna Wikström, Göteborgs Universitet

Shahram Khosravi, Stockholms Universitet

Niklas Selberg, Lunds Universitet

Helena Holgersson, Göteborgs Universitet

Zlatana Knezevic, Mälardalens Högskola

Maria Persdotter, Malmö högskola

Heidi Moksnes, Stockholms Universitet

Åsa Wahlström Smith, Göteborgs universitet

Klara Öberg, Göteborgs universitet

Mikaela Herbert, Malmö högskola

Rebecca Selberg, Lunds universitet

Erika Sigvardsdotter, Röda Korsets Högskola

Martin Grander, Malmö högskola

Ragnhild Claesson, Malmö högskola

Live Stretmo, Göteborgs universitet

Christina Hansen, Malmö högskola

Ingrid Jerve Ramsøy, Malmö högskola

Mikael Spång, Malmö högskola

Annika Staaf, Malmö Högskola

Ioanna Tsoni, Malmö Högskola

Malin Mc Glinn, Malmö Högskola

Torun Elsrud, Linnéuniversitetet

Barzoo Eliassi, Linnéuniversitetet

Irene Molina, Uppsala universitet

Paula Aracena, Malmö högskola

Marcus Herz, Malmö Högskola

Philip Lalander, Malmö högskola

Paula Mulinari, Malmö högskola

Sara Kalm, Lunds universitet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Robert Qvist (ej verifierad) ons, 10/12/2016 - 15:36
Polisstat? Nu har det havererat ordentligt hos vissa..

http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Vart-vagval-for-Sverige/En-reglerad-invandring-och-snabbare-integration

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA