Swedavia avbryter upphandling

LUFTFART2011-10-24

Swedavia har avbrutit upphandlingen av flygledningen på de statliga flygplatserna. Det är oklart hur omfattande upphandlingen ska vara. Transportstyrelsen arbetar med frågan.

Swedavias upphandling av flygledning hade bara kommit en liten bit på väg när bolaget tvingades avbryta proceduren. Flera frågor är obesvarade, har Swedavia och Transportstyrelsen kommit fram till, enligt Peder Grunditz, chef på Swedavia för de regionala flygplatserna.

– Det handlar om vilka delar av luftrummet som ska konkurrensutsättas. Det är tekniskt komplicerat. Torntjänsten kommer utan tvekan att konkurrensutsättas, men däremot är det inte riktigt klarlagt vilka områden av de så kallade terminalzonerna som kommer att vara konkurrensutsatta, säger Peder Grunditz.

Transportstyrelsen har inte klarlagt detta från början, menar han.

– De håller just nu på att sätta ner foten på det här området.

Han gissar att upphandlingen får stå stilla i några månader. Men principiellt har inget förändrats.

– Vi tycker att det är bra att flygtrafikledningstjänsterna konkurrensutsätts. När de här frågetecknen har rätats ut kommer vi att återuppta vår upphandling, säger Peder Grunditz.

Swedavia driver de elva statliga flygplatserna. Vid nio av dessa ska flygledning upphandlas. Det var i maj 2010 som riksdagen beslutade om en ny luftfartslag som gjorde det möjligt att konkurrensutsätta flygledarnas arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA