Jimmy Striger. Foto: Urban Brådhe
Jimmy Striger. Foto: Urban Brådhe

Tågvärd stoppad efter ADHD-diagnos

STOCKHOLMSTÅG2014-04-23

ST-medlemmen Jimmy Strigér har jobbat som tågvärd på Stockholmståg i fem år. Men efter att han berättat om sin ADHD-diagnos får han inte jobba kvar ombord längre.

Som tågvärd arbetar Jimmy Strigér med uppgifter som dörröppning, utrop och service till resenärerna. Han får ofta beröm och det har hänt att resenärer har skickat in positiva kommentarer till SL, berättar han.

I höstas såg han ett tv-program om en person med ADHD.

− Jag tänkte att ”det där är jag”. Det var många pusselbitar som föll på plats.

Jimmy Strigér tog kontakt med läkare och fick då diagnosen ADHD. Sedan dess äter han då och då medicin som kan ge utslag i urinprov och kontaktade därför sin arbetsgivare, Stockholmståg.

När arbetsledaren fick kännedom om hans diagnos och medicinering så verkade hon först förstående, förklarar Jimmy Strigér. Men efter ett par timmar ringde hon upp och sade att han inte fick jobba som ombord längre. Eftersom tågvärd är en så kallad säkerhetstjänst sätter Transportstyrelsens hälsokrav stopp.

Det här var strax innan påsk. I dag är Jimmy Strigér sjukskriven.

− Det var många drömmar som gick i kras. Jag är ledsen, besviken och arg.

Han är överväldigad över det stöd han har fått. Det hela blev offentligt när han skrev om det på sin blogg ”ADHD-pappan”. Första dagen hade bloggen 60 000 besökare. Flera hundra har kommenterat, i stort sett uteslutande positivt.

Nu måste han skicka in en dispensansökan till Transportstyrelsen. Han tycker det är konstigt att hans arbetsgivare, Stockholmståg, inte har större möjlighet att fatta ett eget beslut.

− Jag har fått jättestort stöd från mina kolleger, som är otroligt upprörda. Ingen visste eller hade förstått att jag har ADHD. Jag är rörd över deras hundraprocentiga stöd, säger Jimmy Strigér.

Kollegerna har startat en insamling som ska gå till hans dispensansökan, som kostar 1 500 kronor.

− Många förare säger att de känner sig trygga med mig ombord. Och jag vet att jag gjort ett bättre jobb än många andra i fem år. Och arbetsuppgifterna fungerar för mig.

Jimmy Strigér är med i ST och hans fackliga representant Peter Blomgren ska hjälpa honom med dispensansökan.

− Det finns inga klagomål vad gäller Jimmy och vi ska göra vad vi kan. Under tiden kommer han att bli tillfälligt omplacerad eftersom Stockholmståg skulle bryta mot reglerna om de lät honom gå tillbaka till säkerhetstjänst just nu.

Peter Blomgren har inte drivit något liknande fall tidigare.

− Jag hoppas att de tar reda på hur Jimmy har fungerat i arbetet. Det känns rätt godtyckligt allting.

Mikael Lindskog som är kommunikationschef på Stockholmståg, säger att han inte kan uttala sig om enskilda fall. Men han tycker inte att situationen är särskilt anmärkningsvärd.

− Det är ibland så att personal som jobbar i säkerhetstjänst inte alltid uppfyller de hälsokrav som ställs. Det kan till exempel handla om höjt blodtryck eller försämrad syn. Då kopplas företagshälsovården in för att göra en medicinsk bedömning.

Mikael Lindskog vet inte om företaget ska avge något yttrande till Transportstyrelsen utöver den medicinska bedömningen från företagshälsovården. Hur det i så fall skulle lyda vill han inte uttala sig om.

− Vi kommer att stötta Jimmy i processen. Men jag vill inte föregripa en utredning.

Transportstyrelsen förlorade nyligen en process mot lokföraren Torolf Jansson, som förbjöds att köra tåg efter att ha fått diagnosen Aspergers syndrom.

Högsta förvaltningsdomstolen har fastslagit att han får fortsätta vara lokförare och Norrköpings tingsrätt har dömt myndigheten att betala ut diskrimineringsersättning med 100 000 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA