Tätt mellan barnen ger sämre lön

JÄMSTÄLLDHET2014-08-22

Tätare barnafödande leder till sämre långsiktigt löneutveckling för mammorna. Det kommer Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, fram till i en rapport.

Kvinnor som får sitt första barn senare i arbetslivet har ett kortare tidsintervall till nästa barn, jämfört med dem som får första barnet tidigare. Det leder i sin tur till att de mammornas förvärvsinkomst och löneutveckling minskar på lång sikt. Det skriver forskaren Arizo Karimi i rapporten från IFAU.

Det har tidigare klarlagts att kvinnors förvärvsinkomst och löneutveckling påverkas av om och när de väljer att skaffa barn. Arizo Karimi har undersökt hur inkomsten påverkas om kvinnor får det första barnet vid en senare tidpunkt i karriären jämfört med en tidigare.

Ett års fördröjning av det första barnet leder till i genomsnitt 15 procent lägre förvärvsinkomster, sett över hela arbetslivet. Även den genomsnittliga månadslönen över arbetslivet minskar. Hon drar slutsatsen att kvinnor vars första barn fördröjts ett år får barn nummer två tätare. Det kortare mellanrummet mellan de två första barnen minskar i sin tur inkomster och löner på lång sikt. Det totala antalet barn tycks inte påverkas av att familjebildningen senarelagts.

”Kvinnor som fick det första barnet fördröjt hade längre sammanhängande ledighet och kortare tid på arbetet mellan barnen. Det leder i sin tur till en sämre anknytning till arbetsmarknaden och lägre inkomst även på sikt”, kommenterar Arizo Karimi i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA