TCO: Ge högskolan omställningsuppdrag

ARBETSMARKNAD2016-05-09

TCO lägger fram tre konkreta förslag för att få en bättre fungerande arbetsmarknad – ge ett tydligt uppdrag till högskolan att arbeta med omställning, anpassa utbildningar till yrkesverksamma och förbättra studiefinansieringen.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver TCOs ordförande Eva Nordmark att brister i matchningen har ett fast grepp om svensk arbetsmarknad. År efter år finns samma yrken på Arbetsförmedlingens lista över bristyrken, samtidigt som de arbetslösa står långt från de lediga jobben.

”Det är ett misslyckande för såväl arbetsmarknads- som utbildningspolitiken. Nyckeln till att nå en fungerande matchning är att satsa på yrkesverksammas möjligheter till vidareutbildning – i synnerhet de välutbildades. Studiefinansieringen är avgörande och TCO vill redan nästa år se en höjning av fribeloppet med 20 procent för den som är äldre än 25 år och studerar”, skriver hon.

Lösningen för att fylla bristyrkena är att få människor som redan har ett jobb att vidareutbilda sig och omskola sig. En ökad rörlighet skulle även på flera andra sätt bidra till en bättre fungerande arbetsmarknad, skriver Eva Nordmark. Men det är inte lätt att vidareutbilda sig efter några år i arbetslivet. Arbetsmarknads- och utbildningspolitikens inriktning de senaste åren har dessutom gjort det svårare. Därför föreslår TCO tre åtgärder:

  • Ge högskolan ett omställningsuppdrag. Att bidra till kompetensutveckling och omskolning till bristyrken ska vara ett av högskolans uppdrag och synas i högskolornas resurstilldelning.
  • Anpassa utbildningsutbudet och öka tillgängligheten. Högskolan måste ha utbildningar som passar yrkesverksamma. Utbildningar på deltid, kvällstid och distans. Behörighets- och antagningsregler behöver ses över för att göra det lättare för den som har några år i arbetslivet att antas till högskolan.
  • Se över studiefinansieringen och höj fribeloppet. Studiefinansieringen behöver för de allra flesta ligga kring 80 procent av den tidigare lönen för att det ska vara aktuellt att studera.

”Sverige har inte råd att låta felmatchningen fortsätta. Genom att stimulera en ökad rörlighet för välutbildade, yrkesverksamma tjänstemän löser vi en del av problemen. Om ambitionen att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 kvarstår, bör regeringen agera redan i höst. Vi är gärna en konstruktiv samtalspartner i det arbetet”, skriver Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA